Rotera kosten

Nu när jag vet hur mycket kosten påverkar hur jag mår och vilka hälsoförbättringar jag får, blir det allt viktigare att rotera kosten. Jag vet inte exakt vad som påverkar vad och blir i takt med att jag mår bättre också mer kräsen. Innan var det så normalt att ha lite ont här och var, känna sig uppblåst och må illa mellan varven. Nu ifrågasätter jag direkt om något negativt händer och funderar igenom vad jag ätit de senaste dagarna. Det är så mycket värt att slippa obehaget.

Näringsmässigt tror jag att jag behöver så varierad kost det går inom de strikta ramar jag kommit fram till. Därför äter jag inte samma styckningsdel, eller samma djurslag hela tiden. Jag varierar och märker så småningom vad jag just då mår bäst av och där kan jag fastna ett tag och äta samma mat ett tag. Sen börjar jag rotera igen och fastnar kanske på något annat som jag känner jag mår ännu bättre av. Just nu är det nötlever blandat med nötfärs.

50/50 kryddad nötfärs och mald lever med hackad lök (inte carnivore just nu), kompletteras med klarifierat smör.

Mina egengjorda måltider bygger oftast på ett val av animaliskt protein, tillsatt fett och om jag inte äter Carnivore en huvudgrönsak och sen kanske lite som dekor om jag får lust. Löken var mest för smaken.

Äter jag borta

… passar jag på att äta från ett större urval grönsaker om det finns, men det är ett risktagande. Igår var vi borta och åt en väldigt bra buffét med både fisk och kyckling. Jag hade fått i mig bra med fett innan så allt borde vara ok. Det var betydligt fler olika grönsaker än hemma men också några goda röror med ”okänt” innehåll. Idag kom resultatet, rejält knip förmodligen i övergången mellan tunn- och tjocktarm (jag vet känslan sen en plågsam undersökning). Jag navigerade ändå genom buffetbordet och undvek allt jag visste var fel (pajer och lådor) och åt så ren mat jag hittade och ändå…

Vad gör jag då efteråt?

Jag återgår så fort jag kan till min trygga kost och inom ett par dagar är obehaget borta igen och jag kan konstatera att något av det jag ätit inte var ok. Normalt brukar jag ta kort på det jag äter borta, inte för att exponera på sociala medier utan för att kunna analysera efteråt vad som blev fel. Den här gången missade jag det och jag minns faktiskt inte i detalj vad jag fått i mig.

Reflektion

Det är stor skillnad att äta borta när det finns bra mat. Jag har inga problem att avstå det jag inte mår bra av bara jag hittar mat som gör mig mätt och nöjd. Paniken som uppstod i det jag beskrev häromdagen var att det fanns ingenting att äta. Där är det stor skillnad mot hur det var i början av mitt kolhydratreducerade liv. Då såg jag frestelser överallt och tog alla chanser som fanns att göra undantag, så något har jag väl lärt mig.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka