Självbärande leverjärpar

Jag är inte känd för komplicerad matlagning. Det ska vara enkelt. Få ingredienser och lite disk är målet. Ändå kom köttkvarnen fram tidigare i veckan.

Självbärande innebär för mig tillräckligt med fett för att kunna ätas utan att tillföra mer fett.

Att slänga ner lever i köttkvarnen, komplettera med samma mängd nötfärs, hacka en lök och krydda upp det lite och tillsätta smör, fixar även jag om jag är på rätt humör.

  • 1kg nötlever och 1 kg nötfärs
  • Skär eller klipp levern i bitar som passar
  • Mal ner i en tillräckligt stor skål (spara disk)
  • Blanda ner färsen med elvisp
  • Krydda enligt tycke och smak
  • Hacka och tillsätt en eller två lökar
  • Smält och tillsätt 500g smör (jag klarifierar för att få bort komjölksproteinet, det blir ca 375g rent fett kvar)
  • Tillaga på något lämpligt sätt

Känner du dig osäker på kryddningen är det bara att provsteka lite smet i en stekpanna, en köttbulle stor. Jag börjar med 2 tsk salt, 2 krm peppar nån msk timjan per kg smet så dubbla mängden den här gången och smakar sen av innan jag bestämmer mig. Lite äppelcidervinäger kan passa om man vill få in lite syra (jag är inte känslig för leversmak, men tips för den som är det).

Jag tillagar olika beroende på humör och tillgänglig tid…

  • Biffar i stekpanna tills de är genomstekta
  • Klickar i muffinsformar i ugnen (för matlådor)
  • Järpar (skedar upp nån slags osymmetriska biffar i ugnsformar)
  • Hela smeten utbredd i långpanna. Skär sen bitar.
  • 175 grader och tills de är genom stekta (rosa går bra om man vill). Det tar olika lång tid beroende på tjocklek.

Märkvärdigare än så är det inte.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Självbärande leverjärpar

Kommentarer är stängda.