Plötsligt händer det – om lever

Äter man Carnivore är inälvor väldigt viktigt. Det är enda sättet i den extremt eliminerade kosthållningen att få i sig alla näringsämnen. Näringstät mat är viktigt för läkning. För väldigt länge sen la Kostdoktorn ut en graf över vad lever innehåller. Jag minns att jag redan då blev stolt eftersom jag alltid gillat och ätit lever och försökt uppmuntra andra att göra det.

Lever är så lättillgänglig näring om man bara kommer ihåg att äta det regelbundet. I Carnivorekretsar pratas det mycket om nödvändigheten av att äta inälvor men också om att äta maten rå för att bevara bästa möjliga näring. Tänk C-vitamin tex. I bilden ovan ser man tydligt att en apelsin är en bra C-vitaminkälla och det är kunskap de flesta har. Lever ligger inte långt efter, men hur mycket finns kvar efter tillagning?


Hämtat från Livsmedelsverkets hemsida

Hur får vi i oss C-vitamin?

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta någon av följande saker:

 • En stor apelsin
 • En tredjedels paprika
 • 1 portion broccoli (100 gram)
 • 3 stycken brysselkål

C-vitamin är värmekänsligt. Om mat hålls varm länge eller värms upp upprepade gånger minskar mängden C-vitamin i maten.

C-vitamin i formen askorbinsyra, E300, är en vanlig tillsats i livsmedel eftersom den fungerar som antioxidant. 


Låt mig berätta om Östen ”@keto.kocken” Ljungqvist som jag hittat i Göteborg. Han gillar att äta Carnivore och förespråkar ofta rått bara för att bevara alla näringsämnen. Det skulle ju lösa C-vitamintillgängligheten i lever. Den hygieniska hanteringen av kött och inälvor är självklar för en kock, så där är jag inte orolig. Råbiff har i alla tider serverats på högklassiska krogar, men därifrån är steget till att äta rå lever för stort för mig. När vi träffades på krogen Pivo där han jobbar testade vi allt möjligt. Inte bara korven jag redan berättat om. Någonting vi var nyfikna på och även provsmakade som alternativ till lever var njure. Det blev ingen smakupplevelse någon av oss uppskattade. Ska man äta det får man nog gömma det i någon kryddig korv eller gammaldags pölsa. Självklart ville Östen se mig äta rå lever och jag tänkte att testa går väl.

Biten kalvlever var verkligen minimal och skulle självklart fotas först foto:Jag själv & Martina Johansson

Ett djupt andetag. foto:Martina Johansson

Jag både åt och överlevde, men jag fortsätter med tillagad även hädanefter även om jag kan tänka mig mildare hantering avseende både tillagnings-temperatur och tid


Sök på ”lever” i sökfältet uppe till höger och hitta tidigare inlägg om lever. Inlägget med rätt länk till Kostdoktorns inlägg finns här.


Redan på Kolhydrater iFokus 2006 la jag ut mitt eget favoritrecept på Kycklinglevermousse och det har blivit väldigt uppskattat och även publicerat av självaste Sten Sture Skaldeman i en kokbok. Variationerna är oändliga och jag har själv fått ny inspiration av att läsa dem. Själv använder jag numer inte grädde utan klarifierat smör. Till jul kryddar jag med ansjovis och sommartid använder jag örter från trädgården.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Plötsligt händer det – om lever

 1. När jag var barn åt vi ofta lever och njure. Nån gång hjärta också. Min far undervisade i biologi på några folkhögskolor, så jag tror det hände att åskådningsmaterial hamnade på vårt matbord. Jag har alltid gillat lever och njure, men det senare är nog svårt att få tag i. Ska kolla hur det är med färsk lever på vår lokala affär, för här ska njutas! Vill inte min man ha det, så blir det ypperliga matlådor – men inte i rå form.

 2. Lever är ju jättegott, fast det blir för sällan. Det gäller att planera det.
  Jag har testat rå lever, inspirerad av Martina…nja. Jag skulle nog kunna vänja mig faktiskt.. Njure har jag inte testat. Kycklinghjärta är också gott.
  Men jag tar C-vitamintillskott.

 3. Carnivore utan inälvor blir inte bra. Då behöver du komplettera med åtminstone Vitamin C och kanske något mer. Jag tar extra C eftersom jag tillagar levern och lite andra kosttillskott också.

 4. Hoppas jag kan äta bra utan att äta inälvor! Förekom aldrig under min uppväxt och jag bara vägrar. För snart 50 år sen var jag på en anställningsintervju på Cattelin i Stockholm, sedan länge avsomnad. Jag fick inte välja mat själv, utan fick kalvlever!
  Sen fick jag dessutom betala själv. Det var sista gången jag åt inälvsmat!

Kommentarer inaktiverade.