Min funktionsmedicinska resa del 3

När en läkare ska ställa diagnos och skriva ut mediciner vill de ofta ha stöd av ett provsvar. Jag tror de flesta läkare inom landstingen skulle önska att de hade fria tyglar att beställa hur många prover som helst, hur ofta som helst, men dessvärre har de inte den möjligheten. Jag har förstått att de av ekonomiska skäl har väldigt strama tyglar. Jag tror att använt på rätt sätt skulle det kunna vara en besparingsåtgärd med riklig provtagning i många fall. Hur många sjukskrivningar beror inte på diverse näringsbrister undrar jag som inte har någon som helst sjukvårdsutbildning. Olika konton som betalar sjukvård/sjukskrivning gör det förmodligen omöjligt att göra en sammantagen bedömning.

Jag ska inte lägga mig i det jag inte förstår utan berätta min historia.

När jag kom till dr Peter Martin på FunMed i Göteborg föreslog han en omfattande provtagning. Eftersom jag som patient betalar själv beslutade vi vilka prover det blev i samråd. När provsvaren kommit var det dags för besök 2 för att få en handlingsplan.

Jag hade många näringsbrister. Så många att jag själv blev förvånad. Jag som ätit så bra i många år, tagit en del kosttillskott och regelbundet rest till solen borde ju åtminstone vara OK, men det var jag inte.

Samtidigt med blodanalysen gjorde vi ett SIBO-test som visade bakterieöverväxt i tunntarmen. Att då ordinera dyra kosttillskott för att höja värdena hade varit att spola pengarna i toaletten. Jag tillgodogör mig uppenbarligen inte näringen i maten. Funktionsläkarna fastställer inte diagnoser eller skriver ut mediciner för att lindra symtom. De letar orsaker till ohälsa och försöker utrota dem.

Därför blev jag ordinerad kosttillskott mot bakterierna och nytt SIBO-test. Det här skrev jag om i inlägget Funktionsmedicin del 2

Vad hände då med mina näringsbrister? Här är ett urval med markant skillnad. Jag tog inte särskilt många tabletter D3 den här vintern men jag solade i oktober. Jag tog inte särskilt många B-vitamintillskott.

Folsyra:

S-Folat ökade från 20 till 40 (ref >7)

100%-ig ökning

Jag hade redan ok men dubblade det

Vitamin B12:

S-Kobalamin ökade från 295 till 520 (ref 156-672)

75%-ig ökning

Peter önskade över 400 och jag klarade det med råge.

D-vitamin:

S-Vit D25 ökade från 85 till 120 (ref 50-178)

40%-ig ökning

Peter önskade över 100 och det fixade jag också

Reflektioner

Från 12 september till 20 mars har kroppen börjat reparera sig själv tack vare utrotning av bakterier med kosttillskott och läkning av inflammation med mat jag inte är intolerant emot.

Jag känner mig både friskare, piggare och mindre (snart 15 kg). Det finns inte en chans att jag nått dit jag är idag efter ett eller flera besök på vårdcentralen.

4 reaktion på “Min funktionsmedicinska resa del 3

  1. Jätteintressant! Gillar ”när huvudet känns för trångt”! Bra beskrivning. Tänk om jag äter alla kosttillskott förgäves? Tänkvärt.

  2. Tack för pratstund på campingen! Roligt att du skriver mycket just nu 😊
    Ser fram emot att läsa mer om dina intoleranstester!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.