Prokrastinering

Semester är en fantastisk uppfinning men ibland är det slitsamt att få till den vila semestern är ämnad till.

Jag driver två företag, en enskild firma (datakonsult) som vilar, ett handelsbolag med LCHF-magasinet som främsta produkt och sen assisterar jag sonen med ett alltjänstföretag runt hästar och annat. Det blir en hel del bokföring och deklarationer som ska fixas.

Varför lider jag av Prokrastinering?

——–

Prokrastinering (av latin procrastinare, av prefixet pro-, ’framåt’, och crastinus, ’till morgondagen’, av cras, ’i morgon’) eller uppskjutarbeteende innebär inom kognitiv beteendeterapi (KBT) vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, förhalning eller undvikande av planerade handlingar, beslut och arbetsuppgifter, …

——

vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, förhalning eller undvikande av planerade arbetsuppgifter, …

Det är en bra beskrivning av mig ? när det gäller vissa uppgifter. Deklarationer står högst upp på listan.

Planen var att göra allt klart innan resan för att sen kunna njuta. Så blev det inte. Min egen deklaration var ogjord när vi åkte. Jag visste att det var ”gott om tid” när vi kom hem. Hela 3 dagar.

Vi landade på Arlanda mitt i lördagsnatten, var i säng efter 02.00 och hela söndagen gick åt till återhämtning, packning, tvätt och handla mat. Jag mådde illa och kände mig inte ok efter dygnsomställningen. Jag är ingen nattuggla längre. Att deklarera var otänkbart.

Måndagmorgon kändes det lite bättre, men då hade jag att förbereda och leverera LCHF-magasinet till posten, besöka optiker och sen på kvällen fira Valborg med goda vänner. En tradition jag inte gärna missar eftersom vi träffas så sällan.

Kvällen blev sen och resan hem är lång och här hemma möttes vi av ungdomarnas efterfest. Lugnt och städat men vi somnade inte förrän efter 03:00.

1 maj blev en seg dag med tröttmössan på. Det fanns inte en chans att ens tänka tanken att deklarera. Men det var ju en hel dag kvar…,

Så igår, i elfte timmen, blev det gjort. 2,5 timme tog det allt som allt. De timmarna har framkallat tiofalt minst i ångest.

Varför gör jag så här? Inte bara i år, utan alla år.

All press och stress rann ur mig så fort jag tryckt på Skicka-knappen. Jag sjönk ihop i en liten hög. Men timmarna innan, när jag var klar och innan jag bestämde mig för att posta. De var fasansfulla. Det finns en orsak från 1999 (jag kan berätta om någon är nyfiken) men den borde jag väl kunna släppa nu? Det har snart gått 20 år.

Idag mår jag riktigt dåligt. Illamående, migrän, fel saltbalans, dålig sömn, högt blodsocker och jag vet inte allt.

Kontenta

Stress gör så mycket mer för hur vi mår än man kan ana. Det finns så mycket man kan göra för att förebygga och lindra. Gå till botten med orsaker till prokrastinering är ett steg på vägen.

Tänk om jag nästa år kan lyckas förbereda och skicka alla deklarationer minst en månad i förväg. Det skulle bespara mig från dålig sömn och en massa annat.

20 år efter att jag under tidspress gjort ett deklarationsfel av misstag och förlorat 40 000kr som jag aldrig lyckades få tillbaka.