Magsäcksklimat

Klimatet i magsäcken ska vara surt med syfte att döda de bakterier som inte hör hemma i den önskvärt bakteriefria tunntarmen. De goda bakterier vi numer pratar om att mata med resistent stärkelse med ska finnas i tjocktarmen dvs helt mot slutet i mag-tarmkanalen.

Magsaften fungerar som barriär för eventuellt dåliga bakterier jag får i mig via munnen. De goda bakterier som ska ta sig ner i tjocktarmen passerar magsaften eftersom de förpackats i sur omgivning (kefir, surkål mm)

Jag har tidigare berättat om att jag har ett bråck på övre magmunnen mot strupen. Det innebär att att magmunnen inte håller tätt och jag får sura uppstötningar. Förmodligen är det här något som uppstod när jag väntade mina två första barn, det var i alla fall då det började och min egen förklaring är att barnen var så stora (4,6 kg i födelsevikt) att de tryckte på uppåt mot slutet av graviditeterna och förorsakade bråcket. När man söker hjälp mot sura uppstötningar neutraliserar man magsyran (jag skrev om Omeprazol). Det känns motsägelsefullt eftersom man då istället flyttar problemet genom att förstöra bakteriebarriären till tunntarmen. Det här förstod jag redan när jag var gravid, så jag valde en annan metod Gaviscon, när det var som värst. Gaviscon lägger ett skumlock på magsaften för att förhindra det sura.

Jag har också berättat om att jag lärde mig använda citron mot sura uppstötningar och det är den metod jag tar till fortfarande om det behövs, men det är väldigt sällan nuförtiden. Jag pressar citron i vatten och dricker och har jag ingen citron hemma finns det alltid på flaska, jag köper den ekologiska.

Förutom att hindra bakterier att ta sig vidare är den sura magsaften viktig för att bryta ner maten tillräckligt innan passage ner i tarmarna. Om maten är för dåligt smält blir det sämre näringsupptag och man får på sikt näringsbrister.

Idag tar jag extra saltsyra som kosttillskott för att förstärka matsmältningen men också för att stärka barriären mot de bakterier jag numer vet att jag har och försöker utrota i tunntarmen. Tunntarmen skall vara bakteriefri och det är inte min.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Magsäcksklimat

  1. Apropå mage-tarm bortsett från c-vitamin eller sura uppstötningar.
    Vad tror du om Lacti Plus Forte?
    Levande mjölksyrabakterier från 7 olika stammar.
    15 miljarder.

Kommentarer inaktiverade.