Mer om diabetes typ 2

Om jag helt anonymt går och testar mig på ett vanligt lab kommer ingen att fundera på om jag har diabetes eller inte. Jag har helt normala värden, även om HbA1c kunde varit lite lägre. Jag skulle förmodligen få en klapp på axeln och lite kostråd från tallriksmodellen.

Normalt får diabetiker teststickor på recept dvs det går under högkostnadsskyddet. Det fick jag också i början under förutsättning att jag bokade tid hos diabetessköterskan och tålmodigt lyssnade på hennes kostråd om tallriksmodellen. Att ens nämna lågkolhydratkost (det som senare blev LCHF) var inte tänkbart.

Mina testvärden utvecklades inte enligt normalförloppet dvs jag blev med åren inte sämre utan bättre. Mitt hbA1c sjönk och fasteblodsockret passerade aldrig 6. Då tyckte diabetessköterskan att jag inte behövde komma längre och jag fick heller inga recept. Jag har så bra blodsocker att jag inte längre behöver mäta ?

Mitt argument att jag har så lågt blodsocker för att jag mäter och lär mig vad som fungerar köpte hon inte.

Där är jag fortfarande. Jag kontrollerar både fasteblodsocker och hbA1c regelbundet, men jag betalar själv.

Nu har mitt fasteblodsocker börjat öka igen så jag undrar om jag är välkommen tillbaka, minst 10 år senare.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Mer om diabetes typ 2

  1. Kan man själv mäta sitt fasteblodsocker? Jag mäter mitt vanliga blodsocker varje morgon nu sen tre veckor tillbaka och jisses vad man lär sig! I morse fick jag mig en käftsmäll då det stod på 6.6! Har legat runt 5 på morgnarna. Rannsakning…. vad åt jag igår? Det vanlig hemma men jag var på Bromma block och väntade på att åka till ett annat ärende och jag var så sugen på en liten latte. Till den tog jag en cecarsallad med kyckling. Latten var den första jag drack sen jag började mäta. Jag antar att den är boven men kanske också kycklingen med såsen? Kan det innehålla så mycket socker så det sitter kvar till morgonen efter? Nu får man börja tänka om igen! Suck!

    • Hej,
      Fasteblodsocker är det du mäter själv på fastande mage. Det blir i stort sett samma som vården mäter med stick i armen. Det är fastandet som är viktigt

      • Jag har ungefär samma mål. Så fort jag får lite lugnt runt omkring mig ska jag börja med kortare fasta för att se var jag landar. Nu ska jag ut och golfa några timmar och se var jag landar i blodsockret i morgon!

Kommentarer är stängda.