Inflammatoriska reaktioner

Jag har tidigare gjort både blodtester och pricktester via husläkare där man inte hittat att jag skulle vara överkänslig för något, varken djur, pollen eller livsmedel. Då testar man bara akuta reaktioner med blodtest eller pricktest. Andnöd, klåda, eksem är typiska reaktioner man letar orsaker till. Några sådana har jag aldrig haft. Jag har bara haft ont i magen efter viss mat, utan att veta vilken mat och dessa tester har inte gett några ledtrådar alls.

Redan 2008 gjorde jag fler tester på egen bekostnad. De testerna visar inte akuta symtom utan inflammationsreaktioner som uppstår först efter ett par dagar när man ätit ett visst livsmedel. Med så lång eftersläpning och inga påtagliga symtom är det väldigt svårt att veta själv vad som är fel.

Testet heter IgG Food Antibody Assessment. Ett blodtest som skickades till Genova Diagnostics i USA. Även om testet var främst på IgG så testades även IgE och som jag redan visste gav inte IgE något som helst utslag (de akuta problemen om jag förstått det här rätt). Det som var intressant var att jag fick några utfall på IgG. Det mesta var sådan mat som jag redan slutat med eftersom jag redan börjat med LCHF, men det jag fick veta då och sen har glömt bort (???) var att jag hade liten reaktion på både äggula, äggvita, mandel och hasselnöt och viss reaktion på en del kryddor jag normalt använder. Till testet bifogades rekommendationer och det är där jag inte riktigt har varit så noggrann. Eftersom jag inte hade några stora reaktioner då, fick jag inga råd att avstå helt och då blev det bortglömt.

Den mat man reagerar lite på kan man äta tex var femte dag och den man reagerar mer på bör man avstå under en längre tid så att inflammationerna har chans att läka. Jag är inte någon stor äggätare, det finns helt klart LCHF-are som äter mer ägg än jag, men jag har definitivt haft perioder där jag ätit ägg oftare än var femte dag. Särskilt under resor med omeletter och hotellfrukostar.

2017 i september gjorde jag ett nytt IgG-test, den här gången ännu mer omfattande. Det ingick hela 300 livsmedel. Hela upplägget av resultatet är mer detaljerat och jag kan tydligare se vad jag bör undvika.

Varje livsmedel får en siffra 0-4 där 0 betyder ingen reaktion alls dvs fritt fram att äta. De med 1 bör jag rotera dvs inte äta varje dag. De med högre siffror bör jag utesluta ur kosten.

Tänk om jag förstått redan 2008 att jag skulle vara mer försiktig med ägg? Då hade jag kanske sluppit de knallröda 4:orna jag nu fick på både gula och vita. Förutom äggen har komjölk och lite annat tillkommit.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Inflammatoriska reaktioner

  1. Hej Margareta och god fortsättning på 2018 och på ditt sökande efter din optimala hälsa!
    Följer dig med stor glädje!
    Var har du beställt din matintoleranstest? Det finns en uppsjö av ställen när man söker, men även mycket olika priskategorier. Rekommendation?
    Kram & Hälsningar

    • Hej, jag är inte ett dugg påläst på olika tester oavsett priser eller annat. Mina prover togs på vanligt lab och postades till Tyskland tror jag. Förra gången postades det till USA.

Kommentarer inaktiverade.