Min syn på bönor

Sen Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv” kom ut har vågorna gått höga och på vissa sidor i våra sociala medier stormar det ordentligt. Ju fler LCHF-poliser dess starkare stormvindar.

Jag har följt Patrik rätt länge på Smarta Diabetiker och haft anledning att testa redan innan boken kom utan att ha fått de resultat han och hans Mia berättar om i boken.

Min tolkning av bönbokens budskap är följande trestegsraket:

  1. Grunden är och förblir vanlig LCHF, varken mer eller mindre. Enligt mina referensramar rekommenderas en liberal LCHF eftersom jag uppfattar fetthalten lägre än den jag är van vid med min strikta variant.
  2. Tillägget är att vårda tarmbakterierna med surkål och bönor, för att stabilisera blodsockret. Patrik har typ-1-diabetes och lever ständigt med att hålla sitt blodsocker stabilt. De bönor man i huvudsak rekommenderar är Kidneybönor och Svarta Bönor. Vita bönor avråds det ifrån och övriga bönor är inget som har någon framträdande roll i boken.
  3. Det som framkommer väldigt tydligt är att det skall till träning. Rejäl, daglig muskelträning på gym och för oss som både följer och känner Patrik vet vi bara av att se hans kropp att det här är en man som lägger ner mycket tid på sin träning. Mia tränar också mycket mer än vad jag någonsin ens haft i åtanke.

De som kritiserar bönornas vara eller icke vara inom ramarna för LCHF slår i tomma luften enligt vad jag tycker eftersom boken, som anses vara grunden till hela diskussionen om vi ska äta bönor eller inte, aldrig hävdar att bönorna numer ingår i LCHF. Det framkommer tydligt att Patrik lägger till bönorna för att stabilisera sitt blodsocker och att även Mia som är frisk får ett stabilare blodsocker om hon lägger till bönor. Särskilt markant är om hon jämför intag av vanliga smörgåsar med eller utan bönor. Att de lyckas i sina föresatser kan ingen ifrågasätta eftersom det mäts och redovisas.

Jag har själv inte lyckats lika bra som de gör och det kan bero på flera saker eftersom vi alla är unika varelser. I mitt eget fall förstår jag efter att ha läst boken noggrant att det mycket väl kan bero på att jag inte tränar så mycket som de gör och därför med all säkerhet har en helt annan metabolism. Min tarmflora är förmodligen störd och det finns förmodligen annat också som stör.

När det gäller om bönor är nyttiga/giftiga eller inte beroende på hantering vid tillredning och vad som finns kvar efteråt  anser jag vara en helt annan diskussion. Jag kan inte bara ta bort alla livsmedel för att det innebär viss risk, det blir ett väldigt begränsat urval kvar och är det något jag tror på så är det rotation i kosten. Då kan ev livsmedel som är mindre bra inte påverka så mycket.

100 g Kidneybönor innehåller 13 g kolhydrater och jag äter väldigt sällan så mycket som 100 g, dvs det får om jag vill plats i min annars strikta kolhydratkvot. De som äter liberal LCHF med upp till 50 g kolhydrater får ju plats med hyfsat mycket bönor om de väljer det alternativet.

Jag avstår hellre från spannmålsuppfödd odlad lax.
Varför letar jag omega-3-rikt gräsbeteskött om jag accepterar tveksam spannmålsfisk?

Det finns annat att bekymra sig över än att några LCHF-are tycker att de mår bra och lyckas bättre med lite bönor i kosten.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Min syn på bönor

  1. Tack, jag upplever användandet av bönor precis som du. Jag tränar lite och äter strikt LCHF.

Kommentarer inaktiverade.