Tarmhälsa

Att morgontidningen ska komma i tid varje dag har funnits med som ett genomgående tema på min blogg sen starten 2012. Det är väldigt viktigt för mig med en fungerande mage. Det lärde jag mig under alla år med konstaterad IBS (Irritable Bowel Syndrome). När jag fick diagnos via vårdcentralen på 70-talet hette det Colon Irritabile och behandlingen var kostråd som kort och gott gick ut på att äta mer av alla sorters fibrer. Jag blev allt sämre ända tills jag 2004-2005 hittade det som nu kallas LCHF. Först då förstod jag att problemet snarare var det motsatta. Fel sorts fibrer och för lite fett gör mig förstoppad.

Under den här våren har jag lärt mig att specifikt korsblommiga grönsaker innehåller rätt sorts fibrer. Det är främst blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, vitkål och rättika vi äter från den gruppen. Tidigare trodde jag att IBS-problemen (knip och gaser) kom från en del av dem, men det gäller inte just nu, förmodligen var det någon kombination som varit mindre lyckad. Får jag i mig tillräckligt mycket av dem (helst varje dag) tillsammans med lite kefir (se mer om den nedan) och en mindre mängd resistent stärkelse så sköter sig magen utan hjälp. Blir det någon dags uppehåll eller avsteg med maten fungerar det alltid med kaffe och eftersom jag nyligen skrivit om att jag sen årsskiftet försöker avstå från kaffe så har jag ett nytt problem. De dagar som kommer efter att jag inte fått i mig korsblommiga grönsaker i tillräcklig mängd (200-300 gram per dag) är bekymmersamma och jag har arbetat på att hitta en lösning.

Korsblommiga grönsaker

En fantastiskt bra lösning som jag testat sen mars i år är hemmagjord kefir, dvs jag tillsätter ohomogeniserad ekologisk lantmjölk till Tibetanska kefirgryn. Grynen är egentligen en vit grynig svamp som fermenteras i mjölken och bildar en rik bakterieflora som verkar fungera bra för hela mag- och tarmsystemet. På 24-48 timmar bildas en syrlig, lätt kolsyrad väldigt probiotisk dryck som sägs innehålla ett 50-tal goda bakteriestammar, där varje stam består av ett helt artilleri goda bakterier. Kefiren ska även innehålla tiamin, vitamin-B12, folat och vitamin-K2 och tack vare mjölken ska den även vara en bra källa för kalcium, magnesium och fosfor.

Jag har varit lite splittrad inför intaget av kefir baserad på komjölk eftersom jag vet sen många år att en kost fri från alla slags mejeriprodukter utom möjligen smör verkar vara det bästa för mig. Det verkar som att produkter från get och får fungerar bättre än ko, men än så länge har jag inte testat något annat än vanlig ohomogeniserad komjölk till kefiren. (Homogeniserad mjölk innehåller sönderslagna fettceller och det vill jag inte ha). Jag betraktar den här tiden (4 månader nu) som en prövotid och än så länge vill jag inte sluta, jag tycker det ger så pass mycket. Om jag kan öka de goda bakterierna och sen mata dem med lite resistent stärkelse, så kanske det bidrar till bättre näringsupptag i tjocktarmen. Just nu petar jag ner kallt potatismjöl i kefiren, men jag äter även några matskedar bönor och surkål till vissa mål, långt ifrån alla dock.

 

6 reaktion på “Tarmhälsa

 1. Låter intressant! Var hittar jag denna mjölk och de tibetanska kefirkornen? Trevligt att du är tillbaka på bloggen!

 2. Intressant! Sedan jag upptäckte att jag nog har IBS, för något halvår sedan så har jag inte vågat äta nästan kål mer än grönkål. Innan åt jag mycket blomkål, vitkål, bryssel mm. När jag testat att återinföra kålväxterna så har det verkat ge förstoppning, så även med avokado som jag älskar. Kanske kan det vara så som du säger att det mer handlar om annat som man kombinerat dem med.
  Vill nog testa lite igen nu. Äter du kålen rå eller bara tillagad?

  Jag har kanske skrivit det innan men kokosgräddkefir blir också mkt bra och ger mindre magpåverkan tycker jag.

 3. Oj, va spänande Maggan.
  Verkar vara mycket om tarmflora i LCHF- kretsar både du Martina och My skriver om det.
  Känner du av mjölken nåt? Jag har lätt för att känna sug om jag t.ex. testar lite Yoghurt på en frukostbuffé.

  • Hallå Anderz, kul att se dig här.
   Ja det är ju några år sen vi skrev om resistent stärkelse sist. 2012 var det nog jag skrev om mina egna test. Att vi skriver om det nu är för att Patrik ”Blindstyret” Olsson och hans Mia fått så fina resultat att det blev en hel bok.
   Jag känner av sug om jag äter yoghurt som du beskriver men konstigt nog inte kefiren. Den är så syrlig och med lite, lite kolsyrekänsla och inte på något vis söt. Nä, inget sug.
   Däremot är jag inte 100 säker ännu vad den gör med vikten, för jag har bestämt att ge den ett halvår innan jag utvärderar. Jag har så många parametrar som påverkar just nu att jag inte vet hur jag ska reda ut trådarna. Jag återkommer om det.

Kommentarer inaktiverade.