Gallbesvär av LCHF?

Jag läser/hör allt som oftast när jag skriver/visar hur mycket fett jag egentligen äter om folk som ”testat LCHF, men gallan tål inte så mycket fett”, eller ”fett är äckligt”, eller ”jag gillar inte grädde”.

Tja vad ska man säga. Det finns lika mycket åsikter om LCHF som det finns utövare och var och en blir så klart inte klokare än den kunskap man tar reda på. Lika väl som att dessa personer inte ”tål fett” så tål inte jag ”LCHF_med_alla_konstiga_ingredienser_som_inte_fanns_när_jag_själv_började_med_LCHF”

När det gäller LCHF och gallan är det ju så att om man har en ansträngd gallblåsa, där det redan finns grus eller till och med stenar, så har det bildats av att man ätit för mager kost och därför inte haft rotation på sin galla som har till uppgift att bryta ner fettet från kosten.
Äter man fett bildas mer galla som töms ut och gallan blir inte stillastående i den lilla gallblåsan (arbetar tillsammans med levern och bukspottkörteln).
Äter man inte fett, behövs inte gallan i samma utsträckning och gruset ligger kvar i gallblåsan och utvecklas i värsta fall till stenar som gör ont att få ut och ibland blir operation nödvändig.
Lösningen är då att låta bli att äta fettet enligt tesen ”LCHF funkar inte på mig, jag får ont i gallan av så mycket fett” så att gruset/stenarna ligger kvar.. Vårdcentralens kostrekommendation är fortfarande att man ska minska på fettet om man har gallbesvär.

Gallan samarbetar med levern och buksporttskörtel för att bryta ner fett i kosten (källa: 1177 Vårdguiden)

..ähhh i min värld blir inte det särskilt logiskt, men jag tar inte längre diskussionen eftersom ”man känner ju sin kropp bäst själv” ….eller hur? Jag äter sen 12 snart 13 år en väldig massa fett och jag har aldrig haft problem med min galla, inte vad jag vet i alla fall.

När det gäller alla de där substituten som numer kallas LCHF kan jag bara svara för mig själv. Jag har aldrig fått det att fungera vikt- eller ketosmässigt och därför avstår jag. Det finns undantag, men de är så få att jag inte ens bryr mig om dem. Om jag en gång i framtiden har gått ner i vikt och kan hålla både vikten och ketosen trots att jag bakar ”glutenfritt” med tex mandel- eller kokosmjöl så kanske jag ändrar mig.

 

2 reaktion på “Gallbesvär av LCHF?

  1. Kloka ord från en klok kvinna. Jag har ätit LCHF i snart 5 år. Alla påhopp i början skrämde mig men gjorde även att jag ville visa alla att jag valt rätt. Gör numera hälsokontroller på werlab och mina värden ligger på topp. Har fått tyst på många. Och jag kommer fortsätta äta såhär UTAN substitut för resten av livet. Och varför sluta med något som man mår bra av.
    Kram på dig

Kommentarer inaktiverade.