Resistent stärkelse – repris

Det infinner sig en speciell känsla när man googlar och högt upp i listan hittar inlägg man själv skrivit. Särskilt om man nyfiket läser om inlägget och tycker att det var riktigt bra. Tänk om jag själv först och främst kunde komma ihåg allt jag skriver och sen även följa de rekommendationerna jag kommit fram till… ????

Den här gången gäller det resistent stärkelse och det inlägget skrev jag i april 2014 under rubriken Resistent stärkelse. Det är många som läst och kommenterat och nu när ämnet blivit aktuellt igen är det många som får träff på just det inlägget när de söker information.

Jag själv testar resistent stärkelse (rs) ibland, just nu för att få till bättre tarmflora. Jag hade ett kul samtal med Patrik Olsson ”mr Bönor himself” i Säffle nyligen och vi konstaterade att först gäller det att få till ett par fotbollslag av olika bakterier som överlever resan ner till tjocktarmen och sen mata dem alla med resistent stärkelse så att smörsyra bildas. Den resistenta stärkelsen är det enda som överlever den långa resan dit ner utan att brytas ner längs vägen och är därför nödvändig för god tarmhälsa.

Tidigare försök med rs har inte slutat helt positivt för mig. Jag har både blivit förstoppad och fått rejält ont i magen och därför avbrutit. Nu funderade vi över om jag skickat ner mat (rs) utan att ha haft något fotbollslag (nyttiga bakterier) som tog emot. Man måste nog starta värvning/rekrytering av fotbollslagen först och senare börja mata dem…. eller…? Så filosoferade vi i alla fall.

I nuvarande försök agerar jag efter tesen att fixa levande bakterier först, därför rekryterar jag ett fotbollslag med hjälp av surkål (jag köper än så länge Tistelvinds) och ett annat fotbollslag med hjälp av hemsyrad kefir (vad det är kräver ett eget blogginlägg). Först när de finns i min meny tillsätter jag rs i någon form.

Äter jag surkål blir det kidneybönor (naturella eller i olivolja) och till kefiren tar jag potatismjöl och lite msm. Vissa dagar blir det alltihop.

Kefir (hemsyrad), potatismjöl och MSM är min senaste idé om att få fart på tarmhälsan

Jag har än så länge noll koll på om det fungerar eller är bra, men jag får varken ont eller förstoppning. Jag har för avsikt att börja anteckna lite mer strukturerat framöver, för att se om jag kan dra några vettiga slutsatser.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Resistent stärkelse – repris

  1. Ibland äter jag en rå potatis med skal. Jag noterar att det (1) tar tid, (2) gör att mina tänder gnuggas och blit glatta som om man borstat noggrant, (3) blir förvånad över att jag inte får ont i magen vilket hänt mig tidigare då jag åt potatis som ej varit genomkokt, (4) att jag inte blir lika dåsig efter maten. Men då krävs att övrig mat också äts okokt som ex.vis selleri, morötter och broccoli. Någon annan som erfarit samma sak?

  2. Ja tänk om det fanns (precis som då man lyckats förstöra avloppets bakterieflora pga tex flitigt användande av Klorin) bakterier på burk att tillsätta, 1 lr 2 burkar så är floran återställd till funktionell nivå igen ???

Kommentarer är stängda.