Lösningen från 2012-08-18

Jag klipper från ett gammalt blogginlägg och försöker förklara tydligare hur jag skrev lösningen där utan att själv förstå den.

Ur Wikipedia:
Glukoneogenes är en energikrävande process där glukos bildas från andra enklare föreningar som cellen inte kan bryta ner. Exempel på föreningar som genomgår glukoneogenes är laktat, glycerol och alanin. Glukoneogenes sker huvudsakligen i levern under fasta. Främst hjärnan och röda blodkroppar (erytrocyter) är beroende av kontinuerlig tillförsel av glukos eftersom det är deras enda energikälla (hjärnan kan även förbränna ketonkroppar).

________________________________

Konsten att bli ketoanpassad enligt det Stephanie lär ut (från engelskans ”Keto adapted”) är att konstant hålla blodsockret så lågt att kroppen börjar använda ketoner i stället. Då krävs det förutom det låga blodsockret att jag har god tillgång på ketoner. Det optimala området som krävs enligt de forskare jag tidigare läst (dr Phinney/Volek) är 1,5-3,0, medan Stephanie krymper intervallet till 1,8-3,0.

Vad händer om jag fastar oavsett den är periodisk eller längre?
Glukoneogenes går igång när blodsockret sjunker och producerar blodsocker och jag tappar effekten jag vill ha med lågt blodsocker och ketoner och får istället högre blodsocker och ketoner. Målet jag vill uppnå är att kroppen bara lever på ketoner och inte växlar mellan glukos och ketoner (hybrid). Finns det glukos blir det glukosdrift. De organ som måste ha glukos klarar sig långt lägre än det optimala intervallet 4,0-4,4.

Jag har aldrig haft så lågt blodsocker som jag har nu under de perioder jag tillämpat fasta oavsett form. Då var jag bara glad över den genvägen till att producera mycket ketoner (till ingen nytta). Hög mängd ketoner i blodet är ingen garanti för ketondrift. Finns det tillräckligt med glukos (blodsocker) använder kroppen det först.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Lösningen från 2012-08-18

  1. Funderar också i dessa banor och försöker förstå:
    fasta – glukoneogenes – höjt bs – insulin – lägre fettförbränning
    jämfört med
    frukost med kh – höjt bs – insulin – lägre fettförbränning

    Hur mycket (lite) kh tänker du äta till frukost för att få en lagom höjning av bs?

    • Jag räknar faktiskt inte så noga just nu. Jag följer Stephanies råd och där ingår inga uträkningar mer vad man äter. Det får bli en analys jag gör efteråt.

  2. Och jag laser och försöker förstå. Ketos kräver lågt blodsocker och mycket ketoner.
    Om du fastar får du lågt blodsocker och mycket ketoner till ingen nytta – ?
    Känns som att det fattas något I förklaringen. För jag får känslan att PF inte är bra för ketos, men jag förstår inte varför.

Kommentarer är stängda.