Laga mejerifritt

Jag får ofta frågan om mejerifri matlagning.

Förmodligen lagar vi mat på ett annorlunda sätt än många. Vi utgår från vad som finns och lagar av det istället för att utgå från ett recept och skaffa det som behövs. Principen kallas väl ”Cajsa Varg” eller ”Man tager vad man haver”.

Vi använder väldigt sällan recept och skriver så gott som aldrig ner hur vi gör och därför äter vi heller inte samma mat fler gånger, det blir alltid olika.

Eftersom frågan kommer hur vi gör har jag åtminstone börjat fotografera före, under tiden och efter. Då kan jag ofta efteråt rekonstruera vad vi gjorde, antingen om det blev särskilt gott (eller inte…?) eller om jag vill kontrollera för att mina provsvar blev annorlunda av någon viss mat. Det blir en slags matdagbok av alla bilder.

Det här jag visar nu blev matlådor av en fiskgratäng som blev otroligt god. Jag kände mig stolt på jobbet när jag, för en gångs skull, kunde visa en lunchlåda som såg ut så att vem som helst hade kunnat äta den.

I botten på formen ligger det smör. Vi hyvlar smör med osthyvel och varje skiva blir ca 10g. Hela botten täcks. Ovanpå smöret en påse färdigsköljd ekologisk spenat (den odlas här på öarna där vi bor) och sen ishavsfångad koljafilé från ICA på specialpris. Mera smör ovanpå fisken innan såsen hälls över. Kryddningen är sparsam eftersom jag efteråt hällde på en kryddad sås. Förutom örtsalter är det rosa himalayasalt.

Kolja med spenat

Medan fisken stod i ugnen för upphettning vispade jag ihop en sås av kokosmjölk (Garant) gurkmejapasta, mera curry, citron och en knippe dill. Smakade av med salt.

Sås till koljan

Till koljan gjorde vi mos på vitkål med väldigt mycket smör.

Fisken innan vi satte in den i ugnen

En halväten matlåda. Gratängen med vitkålsmos och en avokado

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Laga mejerifritt

  1. Dum fråga…såsen innehåller ”mera curry” – det är enda gången jag ser curry nämnas, och jag associerar bara till tekalaset I Alice I Underlandet 🙂
    Lagar mat utifrån vad som råkar finnas I kyl och skafferi; ja det gör nog jag också. Men det gäller ju att ha något kul där, och det borde man planera, så det blir lite variation.
    Fisken såg god ut.

Kommentarer är stängda.