Citronsyra E330

Citronsyra låter så oskyldigt och naturligt och väldigt många undrar varför jag är så skeptisk. Lite pressad citron över skalade kokta ägg eller avokado som ska ligga framme skyddar ju mot missfärgning och behöver väl inte vara så farligt? Nä det tror jag inte heller om jag pressar en EKO/KRAV-citron över hemgjord guacamole.

Dessvärre är det med all säkerhet inte så det går till i matindustri/storkök. Där är citronsyra något helt annat. Det framställs kemiskt och är inte längre så oskyldigt som namnet låter. Enda likheten som finns kvar är den kemiska formeln och den förstår de flesta inte ändå.

Svartmögelsvamp framställd i sockerlösning låter inte som en optimal produkt för den som eliminerar just socker och mögelsvamp i kosten. Jag reagerar på oerhört små mängder av E621-E626 (glutamat) och utgår därför från att jag kan reagera negativt även på E330.

E330 finns i mycket som är storköks-/fabriksproducerat eftersom det har en antioxidativ/konserverande effekt. Jag har själv i ren okunskap tidigare köpt citronsyra på påse  för att konservera hemgjord sylt och saft av frukt och bär. Det står ingenting om tillverkningsprocessen på påsens baksida, däremot är det ofta en bild på en citron. Den PR-tekniken har tidigare fungerat bra på mig, men inte nu längre.

Citronsyra utan citron

 

Jag har hämtat min inspiration att avstå från citronsyra på Äkta vara

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

18 svar på ”Citronsyra E330

  1. Hej Margareta ??? Har tidigare använt citronsyra när jag syltat, vet du vad man kan använda istället? Oftast tar jag upp mindre mängder ur frysen och kokar bara mindre mängder, men ibland vore det praktiskt att storkoka och förvara en massa burkar i jordkällaren istället ?

  2. Vad kul att du bloggar igen! Mycket bra info om citronsyra. Jag brukar ta askorbinsyra istället för c-vitamin brustabletter. Äkta vara verkade tycka att den var ok. Och för mig som sockerberoende är det bra att skippa alla sötningsmedel och tillsatser i tabletterna.

  3. Citronsyra är mycket effektivt för att lösa upp kalkavlagringar i kastruller, toaletter osv. Det köper vi här i Tyskland som rengöringsmedel.

  4. Kollade i kylen och båda mina kaviartuber innehåller E330 Citronsyra.
    – Klädesholmen
    – Coop Änglamark

  5. Tack för att du tar upp detta om citronsyra, som jag visserligen hört förut, men behöver påminnas om att läsa innehållsförteckningar på olika sätt. Tror inte att jag har citronsyra i mitt skafferi då jag inte saftar eller syltar, men jag har antagligen använt det någon gång förr.

    Att ägg och avokado, i salladsbufféer, skulle vara doppat i citronsyra har jag aldrig tänkt på, men det låter ju mer än troligt.

  6. Undrar hur det ska gå för en om/när man hamnar på hem eller blir beroende av hemtjänstens matlådor. Kommer ständigt vara hungrig av den fettsnåla maten och då kan det bli risk för personalen att de åker på en smocka pga av den ”korta stubinen” i det hungriga tillståndet.

Kommentarer är stängda.