Checklistor

Jag använder själv checklistor av allehanda slag, mycket hellre än appar och Excelark. Det är så enkelt att ha en penna och ett A4-papper på köksbordet jämfört med att skriva in i dator, Ipad, telefon…

Sen kan det hända att jag använder pappret och fyller i ett Excelark, för det är ändå bäst i det långa loppet, men det är bara om jag har lust och om jag efter något halvår eller så undrar vad som egentligen hände under en viss period. Många av mina egna papper är bara rutiga kollegieblock där jag drar lite linjer som stöd, men eftersom så många har frågat så gjorde jag i somras ett i Excel som man kan skriva ut och testa själv. Det händer också att jag använder en app för att kontrollera vad jag äter under en kortare period.

Den här checklistan gäller för 8 veckor och tanken är att man i vänstermarginalen skall fylla i vad man vill hålla koll på under just den 2-månadersperioden. Kanske det är ketos, blodsocker, mediciner, kosttillskott, vikt (+ eller – räcker), motion, styrketräning, morgontidning (lär dig gärna siffrorna så är det lättare att jämföra), huvudvärk, kramp i benen, ja precis vad som helst som gäller just din hälsa. Sug som många kämpar med får lämpligen en egen rad och så hittar man på en skala tex 0-5 och fyller i hur dagen var när man närmar sig sängdags. Vill man veta mer noga använder man den nedre delen.

Den nedre delen är tänkt som en dygnsfördelning dvs inte ett schema (det är upp-och-ner). Varje dag börjar längst ner och så går man uppåt till sängdags. Vill man verkligen följa upp det här noggrannare gör man ett likadant papper men med fler rutor tex en per halvtimme. Många överäter tex vid viss tidpunkt på dygnet och då kan man få koll på varför när man börjar se mönster på olika skeden under dygnet och då är det lättare att sätta in motågärder. Jag själv står emot kaffebröd på jobbet om jag har en rejäl fettkaffe i magen.

Varför det är upp-och-ner jämfört med ett schema vet jag inte, det är kanske för att ett schema ger mig fel associationer dvs vad jag förväntas göra. Det här är mer en rapport vad jag HAR gjort. Jag tycker om när skalor i diagram är vända åt rätt håll dvs plus uppåt och till höger. Fler frågor på det?.

Använd tex överstrykningspennor i olika färger i nedre delen för sömn, fritid, arbete, resor. Det säger mycket om du är oregelbunden. De färgerna hindrar inte att du sen använder pennor (gärna fler färger)  Då ser du lättare mönster/konsekvenser från det som händer upptill på pappret. Man kan sätta glad gubbe eller någon symbol för klockslaget när morgontidningen levereras, när måltiderna äts eller något annat som känns kul att följa.

Använd fantasin

Använd fantasin

pennor_f

Jag gör en personlig symbolförteckning på baksidan. Siffror smileys och andra symboler känns helt självklara när jag skriver dem, men efter 8 veckor eller mer kan jag ha glömt hur jag tänkte.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

Ett svar på ”Checklistor

  1. Åh vilket fantastiskt inlägg! Jag älskar listor. Tyvärr är min kalender borta (helt hemskt!) och just nu funderar jag på hur jag ska få tag i en ny. Lite långt till närmsta bokhandel och man måste ju kolla igenom lite för att se att den passar en och ens liv :/ Jaja, i-landsproblem, men ändå! Jag har ju tusen bollar i luften och ingen riktig koll just nu!

Kommentarer är stängda.