Varierad kost eller tillskott?

Den frågan är vanlig oavsett man äter LCHF eller inte.
Livsmedelsverkets RDI (Rekommenderat Dagligt Intag) ligger i många fall långt under vad olika forskare kommer fram till, försiktighet råder. Jag tänker inte redogöra för någon sanning i detta bara dela med mig av hur jag tänker när det gäller vissa kosttillskott. Den som vill kan ju alltid Googla vidare själv om några tankar dyker upp.

D-vitamin
Vår främsta D-vitaminkälla är solen och de strålarna är en bristvara i vårt land. Det sägs att solen ska stå högre än 45 grader på himlen för att vi skall få vår dagliga dos av D-vitamin. Det händer inte tillräckligt ofta om man bor i Sverige året runt. Då behövs tillskott. Hur mycket råder oenighet om men mer än RDI ganska säkert.

Det finns mycket att läsa om D-vitamin på Kostdoktorn.

45

Magnesium
Varenda cell i kroppen kräver magnesium för att fungera. Vid underskott får vi allehanda problem. Det mest omtalade inom LCHF är att det hjälper mot vadkramp/restless legs, men det finns betydligt fler områden om man läser djupare.

Livsmedelsverket tycker inte att vi har brist. Om de har väldigt låga rekommendationer så är det lätt att nå dit dvs då har vi inte heller någon brist. Vad är hönan/ägget, varför vill de inte att vi ska bli friska? Kanske för att vi ska köpa mera mediciner som är betydligt dyrare och mer patent på än enkla kosttillskott, vad vet jag?

Livsmedelsverkets hemsida 2015-09-17

Livsmedelsverkets hemsida 2015-09-17

När jag 1993 väntade mitt tredje barn fanns det att köpa på Apoteket en burk med tabletter om 400 mg för vuxna, under en period rekommenderades gravida att dubbla dosen. Idag äter jag periodvis betydligt mer än 400 mg, men jag tar det inte hela tiden dvs smärtfri= behöver inte=glömmer bort tills jag drastiskt påminns om att jag visst behöver.

På dr Annika Dahlqvists blogg finns en översatt artikel om Magnesium som är väldigt läsvärt (översättaren Margareta Lundström är inte jag, vi är flera med samma namn)

Martina Johansson har gjort en detaljerad utredning om olika former av Magnesium, eftersom varje cell i kroppen behöver Magnesium i någon form är det värt att botanisera i de olika formerna och se om man ibland behöver byta sort eller komplettera med en annan. Länken till Martinas blogginlägg om ”Köp rätt Magnesium”.

Våra vanligaste vitaminer
Kostdoktorn har ett kul diagram över i vilka livsmedel vi finner flest vitaminer. Eftersom ”Ät mera frukt- och grönsaksklubben” hävdar att vi måsta äta det just för vitaminernas skull, men sanningen är att ägg, lever och makrill vinner med hästlängder.
Du kan se tabellen hos Kostdoktorn här och bilda dig en egen uppfattning om vad du behöver komplettera med. Jag har fått frågan om K2 som inte finns med i diagrammet,  K2 får vi i oss om vi äter rikligt med smör. Personligen tycker jag att vi kan äta ordentligt med grönsaker om vi väljer dem som inte är fullt så stärkelserika. Vill vi ha dem också är det måtta som gäller.

C-vitamin
Risken för brist är nog stor även om vi äter både frukt och grönsaker. Det som odlas till försäljning ofta utomlands numer är utsatt för onaturlig behandling både för att bli lönsamt och för att klara de långa transporterna. Jag tror det kan vara klokt att ta C-vitamin som tillskott, det finns att köpa som ren askorbinsyra i påsar i kryddhyllan. Dosera försiktigt i början, sur mage och annat kan infinna sig för den ovane. Andra C-vitaminpreparat på marknaden är ofta utspädda och inte minst sötade med sötningsmedel. Läs noga!

C-vitamin

C-vitamin 35g

Selen & Q10
Jag är inte rätt person att redogöra för vårt behov av Selen och Q10, men Googla själva och se om det är något som kan vara intressant. För mig har det gett mer energi och ett bättre immunförsvar redan innan jag började med LCHF.

Zink
Brist på Zink påverkar sårläkning, stärker hår och naglar, förbättrar immunförsvaret…
Googla och läs men var noga med källkritiken, allt finns på internet.
Ställ gärna frågan ”Vem tjänar pengar på den här texten…”

B-vitaminer och alla andra vitaminer & mineraler
Googla gärna som jag gör för att hitta information. Jag läser på många sidor och jämför, jag kontrollerar alltid vem som tjänar pengar och ser om det är största orsaken till att texten finns. Jag jämför med andra mer faktabaserade sidor. Jag kontrollerar alltid innehållsförteckningar och söker efter så rena produkter som möjligt. Oftast har Hälsokostbutikerna bättre produkter än Apoteket. Apoteket sägs vara kontrollerade och godkända och då undrar jag bara för vad och hur då? Köp tex C-vitamin brus i vackra rör med sötningsmedel i, eller varför inte Magnesium med följande innehållsförteckning. Hoppas min ironi går fram.

Vad innehåller Magnesium Recip?

1 tablett innehåller: Verksamt ämne: Magnesiumlaktat 1078 mg och magnesiumcitrat 125 mg motsvarande 120 mg Mg2+.

Övrigt: sorbitol 100 mg, povidon, flytande maltitol 45 mg, citronolja, mono- och diglycerider, aspartam 4 mg, mikrokristallin cellulosa, magnesiumstearat.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka