Nya vanor

Det tar tid att testa nya vanor och man ska inte testa för mycket samtidigt. När det gäller tex sug av någon sort så gäller det att vara metodisk i dokumentationen om man vill ha bra svar.

Med hjälp av checklistan jag visade igår har jag kommit långt i mitt arbete med att förebygga sug. I vänsterkanten har jag haft rubriker som gluten, socker, E621 mfl, kokosfett, olika mineraler och i rutsystemet med klickslag har jag fyllt i hur suget visat sig, om det visat sig.

På glutenraden har jag sen satt 0 för de dagar där jag vet att det varit just 0, dvs jag har haft full kontroll på mitt matintag. Vid minsta tveksamhet (ngn annan har lagat maten) har jag satt ett ?. Om jag vet att jag ätit gluten (det händer även mig) har jag satt en siffra 1-5 där bara jag själv vet vad varje siffra betyder. Det är så olika vilken typ av avsteg vi gör så man kan inte generalisera.

På sockerraden och tillsatsraden E621 (jag det ger mig sug) har jag gjort lika dvs bara 0 när jag är 100% säker annars ett ? eller en siffra.

När det gäller kokosfett, som förebygger sug för mig, skriver jag lite olika eftersom rutorna är små. En glad gubbe tex kan betyda att jag fick min dos redan i kaffet på morgonen. Det hjälper hela dagen.

Kosttillskotten har jag lätt att glömma. Ibland sätter jag ett x för att jag tagit och ibland om jag varierar dosen en siffra. Byter jag sorter så gör jag en rad för varje sort. De är ju olika och man får olika effekt.

I exemplet nedan finns test om vad som händer vid intag av mjölk, LCHF-nivå är en kod jag väljer själv hur strikt jag ansett mig vara. Kolhydratraden visar om jag inte nått den nivå jag önskat. Man kan variera detta i all oändlighet, men vill man ha bra svar ska man inte testa för många saker samtidigt. Bättre att ligga fast på några, tex kolhydratnivå och glutenfri.

check-test

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Nya vanor

  1. Söndag och dags för rapport!
    Jag gjorde en förenklad tabell, där jag än så länge bara noterar vilka matintag (vad ska man kalla det man stoppar i munnen? Livsmedel är ett förstört ord i dessa tider, tyvärr) som jag tror kan dra igång sug efter mer av samma eller liknande sort. Tänker fylla på eftersom, för att kunna ringa in och visa mig själv vilka saker som är rödljusmärkta och vilka som kan vara ok, i måttlig dos. Nu vet jag att potatis inte retar suget, men 90%-ig choklad gör det, t.ex.

    Tänker så här om hunger och sug: När något inte triggar mig att äta mer än min portion, då stannar jag där utan ansträngning. Äter jag mer trots att portionen hamnat i magen, då handlar det om sug, som tar över och stänger av mätt-signalen. Alltså måste jag lära mig vad som är tryggt att äta för mig och vad som inte är det. Sen handlar det, vad jag förstår av bl.a. Bitten Jonsson, om att lära sig hur man undviker att hamna i sug-situationerna. Kunskap om och mot addiction, alltså. Det är tufft att erkänna att jag åtminstone står på gränsen till det tillståndet, förmodligen en bit in också. Längre in på den minerade marken vill jag inte.

    Du ser att du, som vanligt, gör nytta! Det är så bra med en klok medsyster som får en att tänka till, ett steg till! Tack!

  2. Tack för dina goda idéer! Ska ta mig tid och kika igenom den här posten i helgen som kommer. Gillar själv att föra bok, men tiden är inte på min sida just nu – men det är suget, tyvärr. Gläder mig faktiskt åt att min mage är rebellisk mot matskräp, intensivare och intensivare. Just vad jag behöver!

Kommentarer är stängda.