Råd och regler

 

reglerNär andra sagt hur jag ska göra och det inte fungerar för mig.
Vem är det då fel på? Mig eller råden?

För varje ny LCHF-expert, självutnämnd eller examinerad, som presenterat sig under mina 10 år i rörelsen, har jag alltid hoppats på att någon till slut skulle komma med en lösning som skulle fungera för mig. Varje gång har jag blivit besviken och självklart tänkt att det är mig det är fel på eller så är jag så unik att absolut ingenting fungerar på mig.

Vi är alla unika och inte födda i en kopieringsmaskin har jag tidigare skrivit och det blir viktigare än någonsin att komma ihåg om man känner sig besviken.

Lyssna på dem som har en självupplevd historia liknande din egen och ta de andra med en nypa salt. Lyssna minst på dem som försöker övertyga dig genom att rada upp forskningsresultat. Forskning är många gånger så svårtolkat och därför kan man gå miste om mycket om man tar den informationen för seriöst.

Exempel på skröna
Man är ”per definition” i ketos om man äter mindre än 100g kolhydrater om dagen. Ibland kan man läsa att det krävs mindre än 50g om dagen. Hade jag inte testat den teorin hade jag fortfarande trott att jag åt ketogen kost mina första 7 år med LCHF. I samma skröna ingår att ketosen är djupast på morgonen. Enligt mina mätningar är det precis tvärtom.

Testa själv
Det tog mig flera månader av experiment och blodprover innan jag nådde fram till den optimala ketos som krävdes för att kilona skulle lämna mig. Teorin (reglerna) var rätt från början dvs ät LCHF (ketogen kost) och gå ner i vikt. Men praktiken fungerade inte med de regler experterna satt upp. Jag var helt enkelt inte i ketos med hjälp av de råden/reglerna. Det krävdes flera justeringar innan jag hittade rätt.

Lyssna på de som lyckats
Ta in hur de gjort och inte gjort. Hittar du en liten detalj du missat så testa den också. Till slut hittar du förmodligen också fram. dvs detta är inte Quick Fix vi håller på med. Det är ett virrvarr innan man hittar rätt och envishet är en bra egenskap.

Välj förebild
När du väljer vem du ska lyssna på är det flera saker som verkar spela roll. Kön, ålder, genomgångna graviditeter och aktivitetsgrad är förmodligen intressanta parametrar, men stirra dig inte blind på att det yttre ska stämma.

Det är lika viktigt att insidan stämmer så att man kan mentalt kämpa mot samma mål. Insidan är svårare att skriva om men det handlar om värderingar och mål. Hur mycket är jag beredd att offra/satsa för att nå mina mål? Kan jag leva så här under en lång period/resten av mitt liv? Många som hoppar av och struntar i LCHF efter några år verkar stupa på att det sociala livet blir lidande eller att de längtar så mycket efter viss mat att det inte längre går att stå emot.

Vi kan gärna samtala om det här i kommentarerna för det är inte lätta frågor men väldigt avgörande för hur man ska lyckas.

 

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

34 svar på ”Råd och regler

  1. Om du har ätit antibiotika kan du ha förstört en bakteriell harmonisk miljö och därför kan ohälsa uppstå och eller fetma. Vetenskapen kan ytterst lite om bakterier ännu, men mer och mer har man börjat få respekt för dessas komplexitet. Virus är en annan mikrovetenskap som inte heller forskarna kan mycket om idag, men dessa sprids ändå i vacciner, för att ”skydda oss”, från vad då egentligen? Vi blir sjukare, får sämre motståndskraft i längden från vissa virussjukdomar som vi till synes slipper och vi får ofta biverkningar. Vi vet inte ännu om alla biverkningar, bara om de mest uppenbara. Kan hända att en biverkan är fetma. Det viktigaste vi kan göra är att odla våra goda bakterier och skydda dem. Man vet i dag om en lactobacillus Rhamnosus som gör att man inte blir överviktig, den t.ex. är ju bra att få in i sitt system om man har viktproblem
    Titta även på ”TED talks” om bakterier:

  2. Även mikrofloran räknas in i A och O om man ska gå ner i vikt. Förstår inte vad de ska leva av om de bara får fett och protein, de behöver kolhydrater. (Mikroflora i Kefir-fil är annars den som är mest effektiv mot candida.) Mikrofloran lever av kolhydraterna i matsmältningsapparaten. Något måste man mata den med! T.ex. syrade grönsaker tillsammans med andra grönsaker och en inte så söt frukt eller bär, varje dag. Det ekologiska systemet är viktigt man kan inte bara ta bort något från detta harmoniska system som fungerar symbiotiskt. Typiskt för oss människor att tro att vi förstår allt bara för att vi lärt oss lite. Men vi bara missförstår. Vi var mycket kunnigare innan vetenskapen kom för då följde vi mattraditioner som uppkommit under miljoner års erfarenhet av våra förfäder. Vetenskapen har lärt sig genom forskning under ca 100 år. Man kan inte ens lita på resultaten i många fall. Men ”vetenskapen” följer man som en sekt ledd av sin egen Guru, fast något mycket större finns.

    • Jag har både syrad kål och morötter i kylskåpet (Tistelvinds), men det är inte något jag längtar efter. Äter det ibland bara. Osyrade grönsaker äter jag varje dag, men frukt och bär bara ibland. Mest blir det avokado och tillagade grönsaker. Jag mår bäst av väldigt måttliga mängder och inte för många sorter samtidigt.

  3. Jag har ätit lchf i 7 år nu. Jag uppfattar ”upptäckten” av magbakterierna som ett paradigmskifte i kunskapen om hur vi ska äta. För mig har det blivit en klar justering av kosten, mot att även äta kolhydrater i form av kall potatis, ris etc. Men för mig har vikten inte varit det avgörande, utan hälsan, frånvaron av smärta närmare bestämt. Att ha en god mikrobiota främjar immunförsvaret, som ju främjar hälsa på lång sikt. Mina smärtor (som ju berodde på inflammation skulle jag tro) har inte återvänt i och med ett ökat kolis-intag.

    • Jag kan bara hålla med. Jag äter LCHF först och främst för hälsan men också för att jag vill minska i vikt (ingen motsats i det). Ris tillhör det jag kunde lägga till rätt snabbt efter att jag gjort min elimineringskost på smör och fisk, dvs jag får inte ont i magen av det men jag går inte ner i vikt.

  4. Jag försöker ligga så nära 16:8 som möjligt, men ibland funkar det inte med mina raster. Fettkaffe på morgonen, med smör och kokosmjölk. Har i princip gett upp alla mjölkprodukter utom smör. Brukar ligga på 2-5% kh, sällan under 80% fett och mellan 15-18% protein. Dessutom kaloribegränsar jag och försöker hålla mig mellan 14-1700 kcal eftersom jag inte alltid får till det med motionen och har ett stillasittande arbete.
    Med detta sagt ska jag nu in till stan (Karlstad) och traska 5 km med ca 9000 andra glada fruntimmer 😉

    • Lycka till och jag antar att du skall ta dig an Vårruset eller något annat käckt?
      Kaloribegränsningen har jag ingen erfarenhet av eftersom jag äter så mycket fett att det blir missvisande. Jag kan ju få i mig 500-600kcal bara i mitt morgonkaffe och det verkar inte störa något.

      • Nu har jag rusat in våren med mina arbetskamrater och en massa andra glada kvinnor! Runt en timme tog det, vi får se vad knän o höfter tycker imorgon. De brukar föredra när jag cyklar.
        Det här med kaloribegränsning härrör sig från min e-bok om att bekämpa cancer med lc-kost samt att jag tyvärr inte klarar av att äta så mycket åt gången utan att må illa. Så jag hamnar oftast runt en 1500 kal, men inte sjutton går jag ner ändå! Drar jag ner kalorierna till runt 1200 så går jag ner men då är jag ju hungrig o irriterad istället o då trillar jag dit på dumheter i stället o går upp igen! Man kanske skulle testa 5:2 med bara fettkaffe?

  5. Hej!
    Du skriver alltid så bra.
    Jag har lchf:at 5 år nu i Juni. Så strikt som möjligt, sågott som aldrig över 10 gr kolh./dygn.
    Vad har hänt, jo, jag har gått upp totalt 11 kg på dessa snart 5 år. Frisk är jag som en nötkärna och mår så bra. Men det jag ville från början var att gå ner 8 kg 🙂
    i alla fall har jag inte gett upp. Man vet att man håller sig friskare än andra och motarbetar många sjukdomar i förlängningen genom att inte äta kolh. Jag får väl helt enkelt se det så.
    Med vänlig hälsning Katta

    • Jag har ätit strikt avseende kolhydrater i många år utan att gå ner. Jag fick se över proteinmängden och ta bort mjölkprodukter (grädde) innan jag fick ett resultat. Som kompensation har jag ökat fettintaget markant.

  6. Kan man köra periodiskfasta 16:8 med fettkaffe på morgonen? Om jag äter sista middag en kl 19 och dagen efter ta en fettkaffe kl 8 och äta ”första måltiden” kl 11? Jag trodde att man bröt fastan med fettkaffet.

    • Man kan göra precis som man vill 🙂
      Det är precis det mitt inlägg ovan handlar om. Alla dessa regler som förvirrar mer än klargör.
      Han som hittat på 5:2-fastan äter inte LCHF alls och då utgår han från ”vanlig mat” och begränsar intaget genom fastan.
      Vi äter inte kolhydrater som är en fettinlagrande faktor. Eftersom även protein blir glukos och fettinlagrande är det också något som behöver begränsas. Alltså äter jag inte kolhydrater och protein när jag fastar. Om fettet inte är fettinlagrande kan det (enligt min högst privata teori) inte störa fastan. Jag har testat och det fungerar på mig. Jag började inte fasta för fastandets skull utan för att minska mängden protein. Mina 250g som jag skrev ovan blir precis lagom till två portioner och då fick det bli fettkaffe till frukost som kompensation.
      Mitt tips: Testa och se vad som fungerar för dig och strunta i alla andras regler.

      • Jag har försökt med periodsiskfasta 16:8 men blev alldeles för sugen men om jag ”får” dricka fettkaffe med 1 msk smör och cocosa så blir det easypeasy. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och kunskap!

        • Precis easypeasy skall det vara om man skall orka hålla på (tack för uttrycket det låter kul ) och jag tycker det fungerar utmärkt att fasta från protein och kolhydrater. Det verkar vara lösningen för många. Jag har fått flera rapporter om det.

  7. Jag blir alltid lika glad när du skriver ett inlägg, tack för fettkaffet, min godaste frukost! Jag skulle gärna vilja ha råd om vilka mängder gram du äter, för nu har jag faktiskt börjat gå upp i vikt igen, lagt på mig 6 kg sen i november. Jag har ätit lchf i 2,5 år och gått ner 20 kg. Jag har fått byta procentenheterna och energiintaget då och då när det varit helt stopp i månader.Men nu bär det alltså uppåt. Fyllda 50 år, kvinna, varje kilo är oerhört svårt att gå ner och har varit det hela tiden, ca 0,5 -1 kg i månaden. Äter inga mjöler inte heller lchf bakade saker. Kokosfett, smör , olivolja, ca 60-80 g vispgrädde i kaffet. Jag körde Martinas kickstart i 1 vecka , då gick jag ner 2 kg, energi intag över 2000 kcal, men nu när jag går över till mer riktig mat energiintag mellan 1500 -1800 går jag upp. äter ca 80-85 procent fett runt 55-60 g protein och under 10 g kolhydrater. Kan du hjälpa mig? Hur ketogen ska man vara, är det 90 % fett som gäller för mig?

    • Jag skulle börja med att ta bort vispgrädden helt och hållet. Det har jag fått göra. Mängden protein per dag är viktigare än %-halten. Det får inte bli för lite och inte för mycket. För mig som är en soffpotatis verkar 0,8 g per kg normalvikt vara en lagom mängd. Det innebär 50-55g rent protein dvs 250-300g kött om man räknar om det på ett ungefär och då är ALLT protein med i den dagsransonen så man får räkna om ifall man äter ägg eller något annat. Kött fisk och fågel är ungefär 20g per 100g. Mer noga än så räknar jag inte..

  8. Min inställning är: Lyssna på alla, men tro inte att det är Sanningen. Verkar något välgrundat och intressant; testa.
    Jag har aldrig mätt ketoner på något vis. Kanske vore det intressant.
    Jag vet att jag borde ta bort mejeriprodukter (och det klarar jag, så länge sonen inte kommer och sover över; han köper alltid grädde)
    Periodisk fasta..16:8 är mitt normala ätmönster så det kallar jag inte fasta. 5:2 gjorde mig konstant hungrig, men kanske ska jag testa igen och se om jag kan få det att fungera på något vis. Har läst om Mats Lindgrens 2:5-variant, att äta fakir två dagar i veckan, men inte testat det.
    Och förebild..ja, jag läser ju alltid vad du skriver och tror att det kan stämma på mig också. Och jag läser lchf-ingenjörens blogg och gillar hennes inställning. Ska jobba mer på att priotera mig själv och ta plats (inte bara fysiskt 🙂 )

    • Jag tänkte skriva, men så har du redan skrivit mitt inlägg! Så jag säger bara, just så! Instämmer med föregående talare!

      Forskning kan vara jättebra och klargörande och revolutionerande bra. Men det kan också vara bara förvirrande eller rent felaktig.
      Vi skulle dricka kaffe, så låta bli, så dricka…
      Ett glas rödvin var nyttigt men nu är det onyttigt.
      Etc etc etc

    • Ja Effie vi har väl konstaterat tidigare att vi tänker lika 🙂 Jag har också svårt att ta bort mejerivarorna, men hemma går det bättre och bättre.
      Mats variant är klok och jag äter nog lite så rent spontant om jag tänker efter. Har inte bokfört så noga men jag har ”vilodagar” när jag mest äter en köttbit. Idag var en sån. En bit karrékotlett till middag 🙂

  9. Jag funderar på det här när ketonerna är optimala? Jag brukar mäta på morgonen och har då alltsom oftast legat mellan 1,5 och 2,4. Högre har jag inte lyckats komma trots att jag försökt ligga mellan 48-55 gram protein/dag och helst inte över 15gr kh. Med under 12-15 gr kh en längre tid börjar jag faktiskt må dåligt psykiskt, märker jag varje gång jag drar ned. Bäst mår jag mellan 15-25 gr.
    Frågan är om jag ska börja mäta ketoner innan jag går och lägger mig istället och om jag ska bita i det sura äpplet och testa 5:2 🙂

    • Dina ketonvärden skulle jag uppfatta som perfekta morgonvärden. Jag skulle inte dra ner kolhydraterna lägre med de värdena. Min ”comfort zone” avseende kolhydrater är runt 15-20g. Proteinmängden verkar också ok.
      Då finns det minst två parametrar kvar att skruva i. Mjölkprodukter? Fettandel? Med så bra ketonvärden på morgonen äter du bra med fett, men går det att öka lite? Finns det mjölkprodukter att ta bort?
      Jag tycker periodisk fasta är ett bra alternativ, men jag använder det bara som kickstart (Martina kallar det fettbomba) eller för att slippa äta när ketosen gör att jag inte behöver. Jag tvingar mig aldrig till fasta, då är risken att jag trillar dit på något för stor.

      • Ps man kan fasta 16:8 genom att inte äta protein till frukost, men behålla fettet i tex kaffe, te (ketobollar)

        • Ja detta är inte lätt! Har stått och stampat på i stort sett samma ställe i 1,5 år nu. För ca 10 år sedan gick jag ned så fint totalt 33 kg. Men så fick jag bröstcancer, behandlades och därefter kom jag i klimakteriet och vikten kröp sakta uppåt igen ca 22 kg. 10 kg gick jag ner för 1,5 år sedan då jag började med Fett-kaffe. Därefter händer inget!! Har testat 5:2, men blev bara yr och irriterad. Mina ketoner (morgon) ligger mellan 2,1-2,8 och om jag äter mer fett har de t.o.m. gått upp till 7 (!). Dricker Fettkaffe m smör och kokosolja varje morgon + 1 kokt ägg och sedan middag runt 15-16-tiden.
          Min dagsintag ser ut så här:
          Fett: 112- 153 g, Protein: 22- 50 g, Kolhydrater: 4 -11g (dvs 84 % fett, 3,5 % Kolhydrater, 12,5 % Protein). mellan 1000-1200 kcal/dag.
          Jag är inte hungrig. Jag sover bättre än jag gjort på flera år och många andra konstiga symtom har försvunnit= VINST VINST!
          Men fortfarande är vikten ett problem; i alla fall 10 kg till vore bra!
          Ni som kan och vet; hur ska jag göra och har ni något förslag? ??

          • Så högt ketonvärde hör man inte så ofta om. Jimmy Moore har skrivit om det och kommer med en ny bok i slutet av sommaren.

            Spontant låter det som väldigt lite mat, men eftersom jag inte vet något om din målvikt är det svårt att säga. För mig är 50g protein i underkant.

            • Hej igen!
              Min målvikt är 65 kg. Var borde jag lägga proteinnivån då?
              Jag äter smör, fet ost och någon tsk grädde ibland. Inga andra mejerier.

            • Glömde skriva att jag dricker en kopp kaffe runt lunch + 1 msk cocosa
              samt på kvällen Rooibostea med 1 msk cocosa och kanske ett hackat ägg med majonnär och räkor.

            • För lite mat är aldrig bra. Mitt problem med ketos är att jag måste komma ihåg att äta. Det var i ketos jag lärde mig känna skillnad på hunger och sug. Hunger sitter i magen medan suget sitter i huvudet.

            • Jag är en soffpotatis som gör ”promenadryck” var annan dag.
              Men jag är rädd för att äta för mycket protein!? då ska jag öka på dem i alla fall.

Kommentarer är stängda.