4,1

Bottenrekord

Bottenrekord

Med så lågt blodsockerfastevärde kan nog ingen kalla mig ens prediabetiker.

När vårdcentralen ansåg att jag hade förhöjda fastevärden och därför borde kontrolleras regelbundet skaffade jag min första blodsockermätare. Jag är både för lat och snål om min tid och under den aktuella tiden på dygnet för morgontrött för att ge mig iväg fastande, för att bli stucken i fingret när jag kan göra det själv.

Under min tid med LCHF har jag klarat mig på rätt sida diabetesgränsen (7,0) och jag har i de allra flesta fall klarat mig under 6,1 som är gränsen för prediabetes. När allt känts bra har jag haft 5,1-5,4 och någon enstaka gång under 5. Mitt bottenrekord ligger sen tidigare på 4,1 och det har jag inte haft mer än ett par gånger, tillräckligt få för att kunna falla under kategorin mätfel, eftersom de sticker ut så väldigt från andra mätvärden.

Sen jag började äta resistent stärkelse (potatismjöl) har jag återigen börja mäta mitt fasteblodsocker varje dag och jag blir förvånad när jag återigen ser mitt bottenrekord på mätaren, när jag dessutom avslutat dagen innan med potatismjöl. Visst det kan vara mätfel, men det kan också vara rätt.

Mitt intresse för fastesockret har inte bara grundat sig i risken för diabetes typ 2. Allt som har med insulin, det fettinlagrande hormonet att göra är intressant och jag är nyfiken på om det finns mönster man kan lära sig något av. Jag har ofta mätt låga blodsockervärden på kvällen för att sen konstatera att det gått upp onödigt högt under natten (över 6), dvs glukoneogenesen (gryningsfenomenet) fungerar. Jag har aktivt testat olika varianter att äta på kvällen för att undvika detta men inte haft tillräcklig kunskap om resistent stärkelse för att hitta rätt.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

11 svar på ”4,1

  1. Jag läste att du smakade en bit av din dotters bröllopstårta och nu då jag läste den här artikeln så kom jag att tänka på den tårtbiten och drog lite paralleller till mig själv som ändå äter mer kolhydrater än en som äter Ketogent.

    Själv har jag något som kallas Hypoglykemi och så länge jag äter som jag ska så är blodsockret i balans med insulinproduktionen men om jag av någon anledning äter något jättesött vilket marsipan är tex så löper min bukspottskörtel amok och producerar massor av insulin som mitt blodsocker inte hinner med och då får jag dessa jobbiga blodsockerfall som kan ta flera dagar att gå över efter den där lilla smakbiten trots att jag äter rätt. Som lägst efter en sockerorgie har jag legat på strax under 2 i fastesocker men det var efter en riktig sockerfest i julas och då mådde jag inte bra, trodde ett tag att jag skulle få lägga in mig men sedan dess har jag skött mig bättre och sluppit alla obehagliga symtom.

    Det är väldigt intressant detta med blodsocker och insulin, hur vi kan påverka dess värde för att må bra. Jag tror, även om det inte är en vetenskap att ju mindre kolhydrater vi äter desto känsligare blir maskineriet för överraskningar 😉 iaf så är det så för mig.

  2. Margareta, kan det lägre blodsockret vara ett tecken på att insulinet går upp? Har du mätt dina ketoner samtidigt som blodsockret? Det låter mycket märkligt det där med resistent stärkelse…

  3. Så himla spännande det här med resistent stärkelse! Tror du det gör stor skillnad för viktminskningen om man har 4 eller 5 i fasteblodsocker?

    • Jag har ingen aning och har inte alls som mål att ligga så lågt. Jag siktar på under 5,5 för att vara nöjd, dvs med marginal till prediabetesgränsen. Att jag skriver och berättar hur det går och att jag hamnar så lågt är mer för att informera om hur det kan bli när man testar.

Kommentarer är stängda.