Genom eld och vatten

Ibland snurrar det tankar i mitt huvud som gör att jag måste skriva av mig för att få ro. Den senaste tiden har jag pratat med flera olika människor, i helt olika sammanhang och situationer och alla har gemensamt att de har farit illa i relationer. Jag har träffat en del och kommunicerat via nätet med en del, men mönstret är detsamma. Hårt jobb innebär inte alltid stress, men när det gör så måste man försöka nysta ut vad som är stressande. Är det verkligen den hårda arbetsinsatsen eller är det att relationen ”suger” som ungdomarna skulle uttrycka det.

I min värld finns det två typer av energiska och entusiastiska människor som båda har en förmåga att sätta andra människor i arbete, ofta hårt arbete. Både avlönat och ideellt.

Den första typen går genom eld och vatten för att nå sina syften. De offrar verkligen sin egen bekvämlighet och ibland sitt liv för att ro ett projekt i hamn. De kan hjälpa andra människor att växa i uppgiften och att orka kämpa mot målet. Kännetecken är att de ger både personlig uppmuntran och att de lyfter sina medarbetare inför andra.

eld och vatten

Den andra typen är de som går över lik för att nå sina syften. De offrar gärna relationer längs vägen. De kan offra andras bekvämlighet och i värsta fall liv för att ro ett projekt i hamn. De skiljer inte alltid på mitt och ditt. I bästa fall hjälper de andra människor, men oftast är drivkraften att i slutänden få egen vinning i form av ära, berömmelse och i bästa fall rikedom.

skeleton

Jag kan kliva upp mitt i natten och jobba för den första typen, medan jag gör vad jag kan för att ta mig loss från den andra typen.

Den första typen ger mig energi och jag kan jobba till bristningsgränsen utan att fara illa.

Den andra typen suger energi och jag får både ont i magen och sover illa om jag inte frigör mig.

Mitt råd till dem jag varit i kontakt med har varit att frigöra sig från det som suger energi och det är bara magkänslan som avgör när det är dags.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Genom eld och vatten

  1. Så sant. En av mina första chefer var just en sådan som gav energi. Man jobbade gladeligen ”ihjäl” sig åt honom. Jag älskade mitt arbete och trivdes hur bra som helst.

    Min sista chef var en riktig energitjuv (psykopat, skulle jag tro) och jag är fullkomligt övertygad om att jag aldrig hade blivit så sjuk som jag är om det inte varit för honom. Visst, sjukdomsanlaget hade jag i mig men det hade aldrig blivit så illa om inte kroppen bara velat fly.

    Så till alla som befinner sig i en liknande situation vill jag bara säga: Gör allt ni kan för att ta er ur situationen med livet i behåll.

      • Jo, och när man har med en psykopat att göra kan man aldrig vinna. En bekant som är psykiatriker sa en gång att psykopati inte är behandlingsbart eftersom psykopaten alltid strävar efter att vara i överläge och det fungerar inte i en behandlingssituation, istället blir terapin ett krig.

        Nåväl, nu har jag sluppit ifrån den personen och ska koncentrera mig på största möjliga hälsa. En god början är att chefen blev sur när jag avböjde all form av avtackning. 🙂

  2. 2009 gjorde jag min storstädning, jag formligen sopade ut all negativ energi bla tog jag ut skilsmässa ifrån en väldigt jobbig person som tryckte ner mig i skoskaften. Jösses vad mkt som hände de kommande två åren. Vikten gick äntligen neråt iof sig med hjälp av att jag fick bukt med mina vitamin och mineralbrister men ändå, vi flyttade till Väsby där de flesta av våra barn bodde och alla våra vänner, vi fick ett positivt socialt umgängesliv igen, jobb som både ger pengar och positiv energi. Ja livet blev så positivt och det bara för att jag gjorde mig av med allt/alla som slukade energi isf att ge mig energi. Så visst är det skönt för själen att göra denna utrensning! Ha en bra dag!

  3. Tack Margareta! Återigen kloka ord! Det kan ta många år att helt frigöra sig från det som tar energi och, som i mitt eget liv, har jag till slut förlorat min yrkesidentitet. Men lättnaden är ändå stor. Tänk om man mött en sån person som du på vägen! Tack för att du finns och för att du skriver!

Kommentarer är stängda.