KALLT potatismjöl

Per Wikholm, Martina Johansson och jag har skrivit blogginlägg om resistent stärkelse. Alla har betonat att det är kallt potatismjöl som gäller dvs potatismjöl direkt ur paketet, för den som vill testa.

Per Wikholm har sammanställt en tabell om varför det är potatismjöl vi väljer. Det finns andra alternativ med resistent stärkelse, men då får man med, för oss metabolt sjuka oönskad, vanlig blodsockerförhöjande stärkelse.

tabell

Idag skriver även Kostdoktorn om resistent stärkelse och han påpekar både i början och slutet av texten att det är KALL stärkelse som gäller.

Ändå läser jag frågor om bakning och redning av såser i kommentarer både i forum och på Facebook. Svaret är ja du kan reda såser och baka så länge du inte överstiger 37 grader dvs kroppstemperatur. Förlåt nu var jag ironisk, läs texten en gång till och förstå att NEJ du kan inte baka eller reda på potatismjöl och fortfarande bevara den resistenta stärkelsen.

Kall kokt/stekt potatis och en gång upphettat potatismjöl som sen kallnat och annat i tabellen har en del resistent stärkelse kvar, men det är ringa mängd jämfört med den vanliga blodsockerhöjande stärkelsen som finns kvar efter upphettningen.

För en metabolt frisk person utan problem med högt blodsocker eller övervikt skulle jag rekommendera Kidneybönor utifrån Pers tabell.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

12 svar på ”KALLT potatismjöl

 1. Kan det vara farligt mer for lagt blodsocker och for hog inslulinkanslighet?
  Jag ar sjalvi frisk, men hade nagot lagt blodtryck sist jag matte. Hade lite problem med morgonyrsel och svimmningar innan jag borjade med lchf. (Typiska tecken pa for lagt blodtryck, tror jag…)
  Jag brukade tidigare lagga ansenliga mangder kanel i kaffet, men slutade med detta da min yrsel kom tillbaka. Kanel har liknande effekt som potatismjol verkar ha: Ger okad insulinkanslighet och lagre blodsocker i storre mangder.
  Vad tror ni om detta? Bor jag undvika aven potatismjolet for att ej fa tillbaka yrseln (=sankt blodtryck formodligen…), eller finns det ingen koppling tror ni?

  Per Wikholm: Stort tack for ditt talamod med vara fragor och dina informativa svar! Vad tror du om denna fundering?

  • Far man alltsa ej i sig nagot extra (kolhydrater eller liknande) om man ater ra potatis istallet for potatismjol? (Hur manga potatisar i sa fall, om man vill ha i sig motsvarande 3-4 msk potatismjol?) Ater extremt strikt lchf, sa vill helst ej fa i mig andra, onodiga, kohydrater. Darav fragan.
   Tack pa forhand!

  • Tack Per.!! Att äta en rå potatis är inga problem för mig, men potatismjöl är hemskt.

 2. Hur är det med rå potatis.?? Klart godare att äta än potatismjöl enligt mig. Inte hittat information om just det.

  • Jag har ingen aning, det är bara att googla vidare. Den mesta informationen om det här finns på amerikanska bloggar och forskarsidor. Jag blev glad när Per Wikholm hjälpte till med tolkningen

   • Per Wikholm skrev pa annan site att 100 gram potatis bara innehaller 0,5 gram sockerarter, samt samma mangd resistent starkelse som potatiskmjolet; sa det ska ga utmarkt. For att fa i sig ”maxdosen” blir det ca 2-3 medelstora potatisar.

 3. Hej! Har du märkt något under den korta tiden om din vikt går åt rätt håll?

  • Jag går väldigt sakta neråt men jag kan inte säga vad som är vad. Det är därför jag inte vill testa för många saker samtidigt.
   Potatismjölet är inte främst för viktminskning utan för att hålla mitt fasteblodsocker lågt.
   Jag gillar inte att vara i gränsen till typ 2 diabetes som jag varit sen jag blev gravid 1986.
   Med blodsockerkontroll har jag på sikt större chans till viktminskning så det blir en sekundär effekt som kanske tar längre tid.

Kommentarer inaktiverade.