Nyårslöften?

Har ni några nyårslöften?
Det har inte jag. Däremot brukar jag fundera och faktiskt även skriva ner några tankar jag har inför det nya året. När man har funderat klart över det gamla året är det ganska hälsosamt och fundera över vad man skall hålla fokus på under det nya.

Var jag inte avger löften
Helt enkelt för att det blir så kravfyllt och jag har så lätt att bli deprimerad om jag inte klarar av det. Det är definitivt inte någon bra start på ett nytt år.

Tankar inför 2014

  • Om jag gör avsteg från min vanliga kost så skall det vara glutenfritt. Jag tror nämligen att gluten är det jag mår allra sämst av och som effektivt förhindrar all viktminskning. Jag har inte varit så petig förrän under 2013 så det kan vara en av mina nycklar till viktnedgång. Tidigare har jag mer sett till mängd kolhydrater och då har det fått vara si och så många gram tex vetemjöl i någon charkuteri. Nu avstår jag helt om det står vetemjöl på förpackningen och väljer det om det står tex potatismjöl istället. %-halten är mindre viktig så jag kan offra någon % från tex 3 till 4-5 om jag får bort gluten till 100%
  • Så gott det går skall jag även försöka vara komjölksfri. Jag äter smör och jag tackar inte nej om jag blir bjuden på i övrigt ok mat, men vi lagar inte längre mat med grädde och creme fraiche och jag dricker kaffet svart eller med kokosfett/smör. Jag använder produkter från får och get, det verkar gå bättre. Det känns som att min mage mår bättre om jag låter bli komjölk. Jag har inte funderat en sekund över om jag skall testa laktosfria produkter eftersom jag inte vet om det är specifikt  laktos jag inte mår bra av. Kanske blir det något att testa i framtiden.
  • Jag skall försöka få fart på stegräknaren. Jag har en fiffig sån som sitter på mig hela dygnet (om jag kommer ihåg den) och det är faktiskt inspirerande att följa statistiken på hur lite/mycket jag rör mig. En sak vet jag numer med säkerhet, det är inte nödvändigt att röra på sig för att gå ner i vikt, men allmäntillståndet blir bättre och jag blir både piggare och kanske lite gladare. Förmodligen för att man känner sig lite stolt av att vara duktig.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Nyårslöften?

  1. Inga nyårslöften här heller.

    Gluten tror jag är en mycket, mycket större bov än många anar. Jag fick mig en rejäl tankeställare för ett par månader sedan då jag ”ramlade över” ett paket med hårt tunnbröd gjort på vetemjöl. Givetvis kunde jag inte låta bli att smaka en skiva med Bregott på. Den skivan blev till en skiva till och en skiva till osv… Hela natten efter var jag konstant illamående och hade ont i magen. Magen var t.o.m. så öm att jag inte kunde ha täcke på mig. Fy! Men – det var en nyttig läxa och nu har jag inga problem med att låta bli glutenprodukter. En sådan natt vill jag inte uppleva igen.

    Vad gäller mjölkprodukter äter vi smör och ost men mera sällan grädde och creme fraiche. Jag har märkt att jag inte tål grädde i någon större mängd och den ska helst vara tillagad. Jag prövade att testa laktosfritt men det gjorde ingen som helst skillnad.

    • Tänk då har vi liknande erfarenheter igen. För mig är det självbevarelsedrift att låta bli gluten. Jag blir uppblåst gasig och får ont. Har till och med fått så ont ibland att jag fått söka läkare för att jag blivit orolig för andra värre åkommor. Det är inte ens synd om mig längre. Jag tycker mest synd om dem som äter och ”mår bra” för att jag vet att det gör skada ändå.

      Jag använder mindre och mindre mjölk med samma erfarenhet. Varför ”njuta” ett par minuter när jag lider av uppblåsthet och ibland knip efteråt.

  2. Jag har nyårslöften, med den underliggande tanken ”saker som får mig att må bra, men som jag kan behöva en liten puff för att komma ihåg att prioritera”. Öva på sång och harpa. Äta bra och träna lagom. Se till att vara ensam ibland. Öva på att säga nej. Skriva. Och så har jag ambitionen att springa ett 5-km-lopp i år.
    För övrigt funderar jag på att ha samma inriktning på kosten som du. Det är ev ute-mat som blir problemet då.

Kommentarer är stängda.