Omställningsbesvär

Många som börjar med LCHF ger upp för att de inte klarar omställningsfasen. Det finns till och med ”forskningsprojekt” som säger att lågkolhydratkost inte fungerar för högpresterande och då har man testat 7-10 dagar, ibland ännu mindre.

Vi som har lång erfarenhet av LCHF har både själva upplevt och hört det från andra att 3 veckor är minimum för omställning och den perioden kan var rätt så tuff för många. Vet man inte vad det är och varför är det lätt att ge upp, för hur kan något bli så bra som börjar så ”fel”.

Det man gör är att ställa om kroppen från att använda glukos som primär energikälla till ketoner som bildas i levern. Hur lång tid den omställningen tar är individuellt och hur tufft det blir är också olika. En del slutar tvärt med kolhydrater och andra trappar ner. Man måste välja själv vilken väg man orkar gå. Mitt tips är att man ställer om tvärt när man har några dagar ledigt framför sig.

Nytt bränsle i tanken

Ni som ätit LCHF länge och vill testa att fördjupa ketosen på det sätt jag håller på med kan räkna med nya omställningsbesvär. För mig tog det mer än ett dygn varav en förmiddag med ganska tuff migrän – den sorten jag aldrig har när jag sköter kosten. Jag åt innan detta minimalt med kolhydrater, så förändringen var minskning av protein. Jag var inte hungrig och åt mindre, men fick migrän istället.

Hade det här varit innan jag började mäta ketoner i blodet hade jag löst det med att äta större LCHF-portioner (väldigt kolhydratsnåla) och därmed också stannat utanför ketosen. Nu vet jag bättre 🙂

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

18 svar på ”Omställningsbesvär

  1. Jag tänkte köpa ketonstickor via den tyska sajten. Behöver också lansetter till den mojen som kom med Freestyle Precision-mätaren men jag vet inte vilka det är. Någon som har svar?

  2. hej hej! Åh så bra denna blogg är! Jag hittade hit i förrgår och ägnar en hel del tid åt att läsa alla inlägg och kommentarer.
    2002 lyckades jag “av mig själv” men m hj av en Atkins bok att gå ner 33 kg. (De flesta kilona satte sig på mig under åren 1998-2001) i samband med att jag sjukskrevs för en massiv utbrändhet. Sedan dess har jag ätit en modererad Atkins, som sedan blev LCHF när det blev känt. Senaste åren efter diverse operationer och intåg i klimakteriet har kilona smugit sig på och jag har inte förstått varför- INGET hjälper. Till slut kände jag att jag inte orkar mer. DÅ hittar jag denna blogg och får ny energi och glädje och har nu i två dagar provat kaffedrinken, beställt ketonmätare och stickor. Får nu se hur det går.
    Tack Margareta för att du startat detta och för att du bjuder på dina erfarenheter både här och tidigare på KiF!! Det är guld värt med sådana som du!!

  3. Glömde visst, att även jag har lite funderingar om när man nått dit man vill, hur ska man äta och stanna där stabil och stark? Antar det blir till en period ”trial and error” för var och en av oss då ingen är den andra lik.
    Förresten Grattis Margareta till din viktminskning!

  4. Hör även jag till de mer ”erfarna” LCHF-gänget, men även jag har åkt på omställningsbesvär. Denna vecka har min löpning inte varit angenäm, och jag hoppas för gudskull att dessa besvär inte blir lika långdragna (>6 mån) som senast det begav sig. Jag är normalviktig, och vill prova detta med ketosanpassad träning, om jag sedan skulle förlora något enstaka kilo på vägen skadar det int så värst mcket heller. Har ännu inte kommit in i den optimala zonen, 0.8 denna morgon.
    Jag har ett litet tips till er som tänker hålla på med detta ”Ketos-mätande” en längre tid och inte drar er för att handla online utomlands. I måndags, den 13, beställde jag stickorna fr http://allarznei.de/cgi-bin/geossql.pl?Sid=allarznei-0-0&Stype=Pzn&Gtyp=search&Kc=16&Scont=6905386 Och idag hämtade jag ut dem. 563 kr för 4 pkt.

    • Vilket bra pris! Tänkte att jag också skulle beställa, men ser att det står bara på tyska! En del lyckas jag lista ut vad som ska stå, men tyvärr inte allt!
      Har kommit till: ”Abweichende Lieferanschrift”. Vad betyder det och vad väljer man?

      • Jag kan heller inte tyska, så jag hade helt enkelt ” google translate ” i ett annat web-fönster, och tog mig på så sätt igenom beställningen.
        http://translate.google.se/?hl=en&tab=wT
        Abweichende Lieferanschrift = Annan leveransadress, om det är en annan än den du antagligen redan angivit.

          • OK! Nu har jag beställt 4 pkt. Och betalt via PayPal.
            Blir spännande att se när dom dyker upp!
            Tack för länken! Fungarar detta så är det ju halva priset!

      • TUSEN tack för tipset!!! Jag skulle gå och köpa 2 st idag på apoteket och nu är jag riktigt glad att jag inte hann! Nu får jag ju 4 för priset av två!

  5. Jag tror ocksà att jag upplever omstàllningsbesvàr: Fòrsta dagarna blev jag vàldigt pigg och klartànkt, men de senaste dagarna har jag kànt mig vàldigt tròtt och àven sovit mycket mer àn jag brukar (10-12 timmar per natt!!).

    Dock àr det svàrt att veta exakt vad som beror pà vad, eftersom jag àven introducerat en rad andra fòràndringar i kost och livsstil: Jag har bòrjat med flera nya kosttillskott som jag aldrig anvànt mig av tidigare (d-vitamin, omega3, algtillskott, selen, c-vitamin) samt bòrjat àta kokosolja som jag heller aldrig ens smakat tidigare. Jag fòrsòker ocksà att hàlla mig till ett STORT màl mat per dag, samt eventuellt ett extra (mindre) pà kvàllen, och fylla ut allt resterande intag med fett (smòr/kokosolja). Dessutom stryketrànar jag hàrt flera dagar i veckan, med endast fett i magen.

    Jag misstànker att den stòrsta delen av tròttheten beror pà styrketràningen…

    De hàlsovinster jag upplevt av detta àr dock enorma: Hela min kropp hàller pà att omformas: Mer muskler med bredare axlar och starkare kropp i allmànhet, samtidigt som jag konstant gàr ner i (fett-)vikt ca 2-3 kilo i veckan.

    Fòr mig har det fungerat mycket bra att gòra alla dessa fòràndringar nu nàr jag àndà àr ledig, men fràgan àr hur man ska hitta en hàllbar balans till hòsten nàr jobb och tusen andra àtaganden pockar pà, och dà man stàndigt màste prestera pà topp. En annan sak jag funderar òver àr hur man ska àta sen nàr man gàtt ner de kilon man behòver (vilket jag mycket snart har), samtidigt som man fortsatt vill àtnjuta de fòrdelar som kokosoljan och ketosstadiet innebàr…

    Hur ”normalt” ska man àta i framtiden fòr att det ska vara hàllbart làngsiktigt (dvs att det inte sliter pà kroppen och att man varken fortsatt gàr ner i vikt, eller fàr upp allt igen…)? Pà nàgot sàtt verkar det optimalt fòr kroppen att vara i konstant ketos, och att tillsàtta den nyttiga kokosoljan, men det tycks samtidigt leda till en kontinuerlig viktminskning, vilket ju inte àr hàllbart i làngden.

    (Jag har aven vànner som fàtt likande effekter nàr de bòrjat med detta, trots att de àter flera, stora màl mat om dagen, och inte kòr Bullet coffee.. De bòrjade àta sàhàr pga hàlsovinsterna, men de àr oroliga fòr att fortsàtta eftersom de konstant tappar i vikt och redan fràn bòrjan làg nàra undervikt — pga naturligt snabb àmnesomsàttning..)

    Har du, eller nàgon annan som làser hàr, nàgra tankar kring hur man tacklar dessa ”problem”?

    • Jag tror man måste öka kolhydraterna och därmed öka insulintillförseln och få viktminskningen att avtanna.
      Fördelarna når man med värden kring 1 och då behöver man inte pressa sig till 2,5-3.
      dr Jeff Volek föreslår tex mandel för att dämpa ketosen något.

  6. Ja, det är väl de omställningsbesvären jag har nu, trots att jag ätit LCHF under många år. Trodde nog att jag skulle slippa eftersom jag inte äter särskilt många kolhydrater för jag tänkte inte på att ett minskat proteinintag också kan ge besvär!
    Blev totalt orkeslös en stund igår. Kraften bara rann ur mig! Det gick över av sig själv och middagen intogs 1½ timme senare utan att jag behövde, eller ville, ta något mellanmål.

    Att kroppen har fett att ta energi ifrån, verkar den ta tid på sig att förstå!

Kommentarer är stängda.