Laga mat utan komjölk

Det är lätt att fixera sig vad man inte kan göra för mat och lika svårt att komma på vad man skall göra istället. Av kommentarerna på inlägget om Minus mjölk kom jag på att jag kan göra en mer detaljerad beskrivning av hur vi gör, så kan den som vill komplettera under.

Kött
Vi steker kött i smör/kokosfett. Marinerar vi gör vi det i rödvin och kryddor.
Tillbehör kan bli:
Hemgjord sås på äggula och smör kryddad som bearnaise (vinäger, dragon och persilja)
Kryddsmör av olika slag (kräver ett eget blogginlägg)
Smörstekta grönsaker tex grön paprika, svamp, purjo, squash, spenat, sparris i olika kombinationer och kryddblandningar.
Vi kokar kött i grytor och reder inte buljongen utan äter som ”soppa”. Buljongen blir fet och grönsakerna får hänga med.

Fisk
Vit fisk steker vi i olika kryddblandningar (paprika och curry är gott) och serverar med örtsmör och grönsaker.
Fisk i ugn gratinerar vi med fetaost blandat med örter, smör och lite olivolja.

Fågel
Vi äter inte fågel så ofta eftersom det är så magert. Det händer att vi köper färdiggrillad kyckling, nu sen glutamaten är borttagen ur deras grillkrydda. Då blir det majonnäs med eller utan smaksättning. Gör vi kyckling själva så gärna gryta med curry/chili kokosgrädde. Då passar purjo, paprika och minimajs utmärkt.

Ägg
Klassikern äggröra med massor av smör…lite rökt sidfläsk till
Kokta ägghalvor med majonnäs och räkor/kräftor och en dillkvist får vi inte glömma.
Omeletter fyllda med vadsomhelst och gärna lite getost.

Kalla såser blir mest majonnäsvarianter, men oftast är det kryddsmör som förgyller tillvaron. Avokado använder vi mycket och den kan man mosa och krydda lite, men egentligen godast som den är.

Fetaost gratinerad vildfångad fisk.

Fetaost gratinerad vildfångad fisk.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

12 svar på ”Laga mat utan komjölk

  1. Har slutat med grädde i kaffet och i maten efter dina framgångar. Har dock använt smetana när jag gjort levergryta och käkat lite ost. Loosat 2 kg sedan i måndags! Coolt! Nu blir det bara grädde till fest.

  2. Hej Margaretha, tänkte på att tipsa dig om anka när jag läste att du inte åt fågel för att det är för magert. Brukar helsteka anka i ugnen och ta vara på ankfettet och steka vitkål i det. Anka med skinn: 0g kolh, 12g fett och 40g fett. Brukar köpa fryst tysk eller holländsk på Netto. Kan ju vara så att de får majs till mat och har därmed högt omega 6, men har inte hittat något om det.

    • Personligen skulle jag kolla hur de stackars kräken har det. Fjäderfä har ofta horribla uppfödningsmetoder (värst med tvångsmatning i Frankrike av gäss). Annars är anka en underbar produkt.

  3. Hej, har inte varit inne pa lchf-bloggar pa flera manader nu och konstaterade precis att jag inte missat nagot namnvart FORUTOM dina (och Martinas) uppdateringar!
    Vad roligt att du borjat experimentera med fasta. Endast sunda fornuftet (som sjalvklart at en mycket osaker kalla dock) sager att det maste ligga nagot i en praktik som utovata inom sa manga av vara storsta religioner, sa lange…
    Jag kommer ihag att du skrev ett inlagg om att intermittent fasta ej var nagot for dig pga hojda kortisonnivaer for nagot ar sedan, och att jag tankte att jag hoppades pa att du skulle ge detta en andra chans i framtiden.
    Valdigt intressant och larorikt att lasa dina tankar och erfarenheter kring detta i dina nyare inlagg!
    Hittade nyligen en intenet-sida med en massa bra och valgrundad information om olika sorters fasta, hur de bast praktiseras, vilka halsovinster de ger, diskussions-forum etc. (Kolla aven in FAQ-sidan:valdigt informativ.). Lank:
    http://www.fastingconnection.com/

    Ps. angaende salt: Finns det nagot ”added value” med att inta det med vatten. Jag brukar ata det som det ar pa tesked istallet. Gor det nagon skillnad for halsoeffekterna i dina ogon?

  4. #Lotte, Vem vet, kanske blir det så för mig så småningom 🙂 Det vore ju onekligen praktiskt att slippa tänka på mat när man jobbar. Speciellt när man som jag kör buss och ska ha rast mitt i rusningen när man nästan utan undantag är kraftigt försenad.

  5. Hos os har nu lergrytan kommit fram ur skåpet igen. Enkelt att laga mat och gott blir det.

  6. Jag hoppas få behålla min grädde i kaffe o te. Jag begränsar mig till en liten mängd o två koppar om dagen för min egen njutnings skull. Använder CF i matlagningen ibland men tycker att det går lika bra utan. Kryddsmör är vad som får liva upp mina anrättningar. Favoriten just nu är mixa riktigt mjukt smör med feta och vitlök. En annan är att i samma mjuka smör riva ned skalet av två lime och saften av en till två. Jättetoppengott.
    För övrigt så börjar jag visst äntligen få kläm på 16:8, vi får se om det ger ngt resultat. 5:2 tror jag blir för jobbigt i mitt yrke eftersom jag jobbar oregelbundet o inte riktigt tror att jag fixar att fasta och jobba samtidigt. Men, jag utesluter ingenting.

    • Festligt! För mig funkar det bäst att fasta just jobbenätter! Får mer gjort under dagen innan jag ska iväg och har inga problem att klara natten!

  7. OK – mjölkfritt, det skulle jag vilja testa, men jag vill i s f gå ’all in’ och även stryka smöret. DET lär bli en utmaning – var hittar man lika fint långkedjigt mättat fett? 🙁

  8. Har börjat fundera över fenomenet att jag i dag är överkänslig emot gluten, laktos och socker, min överkänslighet är att magen sväller upp till graviditets månad 6 och jag får ont helt enkelt. Min svägerska har nu läst en artikel om att då man utesluter något under längre tid så blir man överkänslig emot det så utesluter man gluten så blir man helt enkelt överkänslig emot det. Njae det stämmer nog tänkte jag och samtidigt dök tanken upp om man nu utvecklar en överkänslighet emot något som man utesluter ur kosten under ett längre tag är det då ämnen som man verkligen behöver för att överleva då man samtidigt behöver tillvänjning för att kunna äta det! Varför äta sånt som man egentligen troligtvis inte behöver? 😉

Kommentarer är stängda.