Minus mjölk

Det känns mer och mer som att jag skall låta bli alla mjölkprodukter utom smör. Jag älskar alla former av mejerivaror så det är verkligen ett offer i så fall.

Det är länge sen jag tog bort grädde i kaffet. Nu är det fettkaffe eller svart. Vi har slutat köpa grädde och de gånger vi köper något till matlagningen blir det creme fraiche eller Smetana. Vi använder ingenting till vardags när bara maken och jag är hemma, men det blir oftast när vi har barn och barnbarn hemma.

Under min period med elimineringskost la jag till mjölkprodukter ganska snart och det är inget jag fått ont i magen av, men jag tror helt klart det är ett viktminskningshinder. För mig är det livskvalitet med mejerivaror eftersom jag verkligen saknar det till skillnad mot allt annat jag tagit bort under åren. Nu offrar jag ändå komjölksprodukterna eftersom vikminskning vore ännu större livskvalitet. Man får välja helt enkelt.

Än så länge är det bara komjölksprodukter jag undviker och jag gör det inte 100-procentigt, jag har inte hunnit fostra om alla i min omgivning ännu, men hemma där jag själv väljer avstår jag.

Om man tar bort elefanterna kan man sila lite mygg brukar jag säga.
image

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

10 svar på ”Minus mjölk

  1. Nu pågår 5:2 debatten som bäst. De enda gångerna min vikt har rubbats nedåt är när jag ätit mer fett. Vare sig det är fakir (det var ju populärt ett tag) eller fettkaffe på morgonen så för mig handlar det om fettet. Däremot kan jag bli lite uppblåst av vispad grädde så det är något jag äter mer sällan nu. Kan tillägga att jag är normalviktig och aldrig vägt mer än ca 10-12 kg för mycket. Hungrig har jag varit varje dag hela mitt liv och ätit därefter. Jag är hungrig på lchf-kost också. Och äter mycket! Vi har alla lite olika förutsättningar! Uppskattar mycket din blogg och dina ärliga funderingar.

  2. Dina och Andreas bloggar är de enda jag följer. Tack för alla dina tips.
    Jag är kvinna 64 år som ätit LCHF i 5 år med väldiga hälsovinster. Jag är inte överviktig men skulle vilja minska 2-3 kg. Jag måste nog försöka göra precis som du att ta bort mjölkprodukterna för att nå det ultimata resultatet.
    Jag är medveten om att den stora boven denna varma sommar har varit den oemotståndiga mjukglassen som innehåller en hel del socker. Det är ”bara” att sätta sig ned och ställa in sig mentalt.

  3. Pingback: Laga mat utan komjölk | Vägen till 65

  4. Det är ju mest en vana/ovana att det skall vara sås på maten.
    Vi använder mycket grädde som det kokas sås på. Vispad grädde
    med lite hallon till kokospannkakan…mums.

    • Det är ingen vana/ovana att ha sås på maten. Det är ett ypperligt sätt att få upp fetthalten.

      Sedan en tid tillbaka kör vi middagskonceptet: smörsås, någon/några ovanjordgrönsaker samt kött eller fisk. Hur enkelt som helst (man behöver inte fundera över vad man ska ha till middag) samtidigt som det kan varieras i det oändliga. Med smörsås menar jag hollandaisesås (alltså smör och äggulor) men med olika slags kryddning.

      Grädde är mycket gott men – som min mans farfar skulle ha sagt – farligt gott. Mjölksockret får många av oss vara försiktiga med.

  5. Har gjort samma erfarenhet och är mycket försiktig med mejeriprodukter utom smör och keso. Ser direkt effekt på vågen. Jag har också min egen variant på 8/16-fasta dvs äter mitt sista mål kl 18.00 och frukost vid 10-11 på fm. Allt jag äter efter 18 biter sig fast på kroppen i form av viktuppgång. Tillhör gruppen 50+ och vi har det ju lite svårare.

    Tack för en bra blogg 🙂

  6. Grädde är ju så jäkla gott.
    Vad skall användas till sås i stället för grädde?

    • Hej!
      Ja det är lite knepigt, men man får tänka om. Vi använder kokosgrädde ibland, fetaost på får- och getmjölk när det passar och annars skirat smör. Det är en vanesak även för mig som älskar gräddsås.

Kommentarer är stängda.