Skolmat i ny regi

Jag jobbar sen 10 år som IT-ansvarig i en privatskola på Mälaröarna. Som privatskola är vi inte skyldiga att följa normer som kommunledningen fastställer. Det resulterade för många år sen i att vi bytte matleverantör för att få fler valmöjligheter och högre kvalitet på maten. Självklart kostade det några kronor mer per portion, men de pengarna sparade vi bla in på mindre/sämre lokaler (färre kvm per barn). Någon gång under åren som gått hittade jag en dag Lätta i skolmatsalen och det tog inte mer än ett dygn så var det återigen Bregott. Vår matföreståndare hade hamnat under ”kommunalt tryck” och förstod inte att vi kan fatta våra egna beslut. Tack och lov hade jag rektor på rätt sida så det var bara att byta den gången.

Avtalet med den första leverantören avslutades när ägaren/någon annan (?) tog pengarna och stack utomlands. Nästa leverantör har inte levt upp till förväntningar och förmodligen är det en svår balansgång. Periodvis har maten var helt ok och sen har det varvats med bomskott som lett till magsjuka i flera omgångar, samt att i våras hittade man levande larver i maten vid ett flertal tillfällen.

Nåväl – inga namn ingen nämnd, men nu har skolans ledning (styrelsen bestående av föräldrar) fattat beslutet att kommunen återigen skall få leverera maten till vår skola. Vår matsal ligger vägg-i-vägg med en kommunal skola så det blir inga transporter/varmhållning och sen vi hade dem som leverantör har de bytt regim och vad jag har hört är alla utifrån som äter där (man kan köpa matkuponger) väldigt nöjda med maten. Alltså inget att klaga på så långt.

Men………..det kommer alltid ett meeeeen….
Igår började matleveranserna från kommunen (annat kök) eftersom Fritidsbarnen är tillbaka och då kom både Lätta och vanlig söt saft (mjölken var slut) och idag kompletterades det med lättmjölk.

Jag kommer personligen inte att äta i matsalen, men jag lider med dem som skall göra det och jag är beredd att starta en opinion om det krävs.

Jag vill inte smutsa ner min blogg med de lättprodukter som serveras så jag väljer att illustera med en önskedröm istället 🙂

Önskedröm i skolan...

Önskedröm i skolan…

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

7 svar på ”Skolmat i ny regi

  1. En OT-kommentar: jag håller på att läsa om Annika Dahlqvists bok från 2008 och ser att du skrev förordet. Sedan hittade jag dig här! Mitt femåriga lchfliv håller på att knytas ihop. Boken är för övrigt jäkligt bra, pedagogisk, lättläst och ändå full av kunskap. Då tyckte jag inte att jag behövde fler böcker, utan försökte förstå och implementera allt som fanns där.

  2. Ifrågasatte med en dietist varför man rekomenderar mellan/lättprodukter ur mejerihyllan och fick som svar att det är för att de är D vitaminberikade! Tydligen är det det som är huvudargumentet!

    • Det vittnar om hur dåligt påläst dietisten är.
      När man tar bort fett ur mjölken försvinner det fettlösliga d-vitaminet.
      Därför återvitaminiserar man med förmodbligen syntetiskt vitamin D.
      Den fetare mjölken har kvar sitt naturliga D-vitamin dvs mycket bättre.

  3. MEN! Vad trött man blir……..

    Jag undrar om det verkligen är så att man köper in lättprodukter för att man tror/”vet” att det är det nyttigaste?

    Kan det vara så att man skyller på det men i själva verket handlar det om ekonomi – lättprodukter ÄR ju billigare än de fullfeta. Hmmmm…..

    • Arbetar på samma skola som Maggan och den förklaring jag hört angående lättmjölken och lättan är att kommunen följer livsmedelsverkets rekommendationer om energifördelning. Och för att kunna ha lite mer fett i maten väljer man att dra ner på fettet i mjölken och smörgåsfettet.

      Inte heller någon god fet majonässås att komplettera skolmaten med längre de dagar jag äter i matsalen 🙁

Kommentarer är stängda.