Egen majonnäs del 2

Jaha – så fort gick det tills jag gjorde ett nytt försök.

Jag använde Ekologisk och KRAV-märkt rapsolja i första försöket och den oljan var inte det minsta god och det kommer inte alls att kännas som en försakelse att inte använda den mer.

Andra försöket blev med kokosfett och efter att jag i förra veckan gjorde ett kokosfettstest till LCHF-magasinet så visste jag i alla fall vilka kokosfetter jag tycker om resp inte tycker om. Vad jag tyckte då finns nedtecknat av Sten Sture och publicerat i tidningen som redan ligger på tryckeriet.

Nu har jag redan reviderat min uppfattning angående om kokosfett skall smaka kokos eller inte. Majonnäs som smakar kokos, blir helt enkelt inte majonnäs. Annars var det helt ok med konsistens och annat…

Jag skriver ingenting om hur jag gör eller hur jag smaksätter förrän jag är helt nöjd. Jag har verkligen kommit igång med majonnästillverkningen nu och då ger jag mig inte förrän den är just perfekt (i min smak alltså).

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

12 svar på ”Egen majonnäs del 2

 1. Hej
  Jag hittade detta på Zeroing in on Health facebook:

  Bacon Mayo anyone?

  From the book, ”Fat: An Appreciation of a Misunderstood Ingredient” by Jennifer McLagan

  (Makes about 1/2 cup)

  1 egg yolk
  3/4 teaspoon Dijon Mustard
  1 teaspoon freshly squeezed lemon juice
  sea salt and freshly ground black pepper
  1/2 cup (125 ml) liquid bacon fat

  Combine the egg yolk, mustard and lemon juice in the small bowl of a food processor or in a blender and process to mix well. Season with salt and pepper.

  Have the bacon fat liquid but not hot. With the machine running, gradually add the bacon fat until the mixture starts to stiffen and emulsify, about 2 minutes. Once it starts to emulsify you can add the fat more quickly. If the mayonnaise is too thick, just blend in 1 teaspoon of boiling water to thin it. Taste and adjust seasoning.

  It’s best to use it all right away, as the bacon fat will harden if you must refridgerate any leftovers.

 2. Ekologisk kallpressad rapsolja är inte gott öht. Inte alls i majonnäs heller. Vet inte vad jag ska använda den rapsoljan till? Den slår igenom på allt. Städskrubben?

 3. Jag har också gjort misstaget med kallpressad rapsolja, inte alls gott! Kokosfett var intressant, det har jag inte ens tänkt på.

 4. Smör och ägg blir Hollandaise, mycket gott men stelnar när det blir kallt!

 5. Pingback: Omega-6 och omega-3 | Vägen till 65

  • Så fort jag hittat vilken fettsammansättning jag vill använda kommer jag också att testa olika smaker. Dina varianter låter väldigt spännande. Jag kan redan känna smaken av curry som jag är väldigt förtjust i. Tack för tipset.

 6. Tycker mig ha sett ett recept på majonnäs gjort på skirat smör/ghee någonstans, minns inte var. Skulle kunna vara intresant att testa.

 7. Jag använder Zetas rapsolja i plastdunk. Du ska inte ha kallpressad olja för då blir smaken för stark. Sedan gör jag stavmixermajonäsen som bl.a. Monique tipsat om. Det blir vinst varje gång 😀

 8. Du behöver en tillvänings period för dina smaklökar 😉 kallar jag det för. Tog mig drygt en vecka minst för att mina smaklökar skulle börja tycka att LCHF brödet inte hade en bismak av sesamfrö och Cocos. När man byter ut kemikaliekryddade produkter till naturliga så hänger inte smaklökarna med är min erfarenhet! Ser fram emot att se hur du gör din majonnäs.

Kommentarer är stängda.