Exklusiv dessert

Hemma hos oss blir det ofta anledning till kalas. Vi har tre barn, alla med respektive och därtill två barnbarn med tredje på väg…

Ända sen jag började med LCHF har LCHF-desserter inte haft någon hög prioritet. Jag är så nöjd med ”vispgrädde och några bär” och kanske en ruta mörk choklad till. Ofta avstår jag helt. Vi har alltid erbjudit LCHF till våra barn/gäster, men har haft alternativ till dem som önskat. Till vardags får barnen göra alternativen själva och det orkar de oftast inte. Jag kan sträcka mig att inför kalas köpa Krav-glass från SIA, den tycker jag har tillräckligt god kvalitet för att bjuda på, även om den inte är LCHF precis (socker och bär/frukt). Till den serverar vi vispad grädde, bär och någon chokladbit.

Nu är plötsligt situationen en helt annan. Vi firade i fredagskväll sonens 24-årsdag och hur det nu har gått till så var alla kring det matbordet renodlade LCHF-are och då fick jag plötsligt lust att göra något litet extra.

När jag var med maken i Piteå före jul och åt fredagslunch på restaurang Nodo (Storgatan 54) blev vi serverade en vansinnigt god chokladmousse som dessert. Den gjorde stort intryck på mig eftersom den var varken söt eller besk, bitter, stark…(?) som osötade desserter kan bli. Den var helt enkelt perfekt i min smak. Jag minns att jag då tänkte att en sån där kan jag tänka mig att göra om tillfället någon gång kommer och det var precis vad som hände i fredags.

Strax innan jul investerade jag i en helt ny sprits efter att sett en sån där förförisk reklamvideo på CityGross och det här var perfekta tillfället att inviga den. Tänk så kul något blir när det ser proffsigt ut!

På den väldigt arrangerade bilden finns ett glas rosa bubbel med och det är inte mitt glas, jag drack betydligt mindre.Det är inte min portion dessert heller, men jag får väl erkänna att min var lika stor och vi sa allihopa att den mängden vi gjorde kunde räckt till 6-8 personer istället för fyra som vi var.

Chokladmousse med rosa bubbel

Chokladmousse med rosa bubbel

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

16 svar på ”Exklusiv dessert

 1. Nu har jag dragit ner på proteinet och då verkar det ha lossnat, 1,5 kg på en vecka. Jag har inte lyckats frigöra mig från vågen än 😉 Det är fantastiskt att din sida finns.

 2. Tack för tipsen. Det hjälper med uppmuntran, och att hitta rätt kalibrering. Historien bakom missnöjet är att jag ökade från 103 till 110 under ett par veckor i november, när jag var tvungen att äta kortison, en hemsk medicin, men då var det nödvändigt. Ni som bär på många kilon vet att man inte står ut med ett enda till. Jag blev ohyggligt hungrig av kortisonet också, och det har jag normalt sett aldrig problem med. Men flera kilon var ju vätska, så några försvann, men där bestämde jag mig för att äta strikt för att hitta tillbaks till min normala hunger och matordning. Jag har fortfarande inte kommit ner till min ursprungsvikt ens, (104,5 idag) så jag har varit missmodig.

  Det jag normalt äter på en dag (det varierar ju lite, förstås) är riktigt fett fettkaffe, 150-200 g fisk, kött eller ägg, grönsallad med majonnäs, mera fettkaffe på em, en avocado och 150-200 g fisk eller kött. Jag äter mycket fisk, makrill och torsk helst. Kött är oftast ekologisk färs, gärna lamm eller vilt, om det finns svenskt. Jag avstår helt från mjölkprodukter, det enda jag äter är smör. Fettkaffet tar jag med kokosolja, förstås. Det går lättare ner i kaffet, än en massa fett i maten, men jag steker i ister och smör, gör persiljsmör osv. För att komma åt värken äter jag magnesium och dessutom D-vitamin, samt nyponpulver som ska vara bra för artros.

  Är 3-400 g protein för mycket? Jag är van att leta och kolla fakta, men stroken har gett mig ”teflonhjärna”, mycket halkar i väg. Tack igen, och ha en bra dag!

  • Jag vet inte hur du räknar när du skriver 3-400g, räknar du mängd kött/fisk/fågel ungefär som Viktväktarna gör?

   100g kött är ungefär 20g rent protein och jag behöver ca 60g för att stå still och mindre för att gå ner.

   • Ja, jag hade inte något annat än den faktiskat vikten i huvudet, men jag kollade upp sedan, och ser ju att jag ligger på 60-80 g rent protein per dag, så det är där jag ska dra ner. Ägg ligger på 12 g rent protein, tydligen. Tack för tips.

 3. Sä här gör Birgitta Höglund sin mousse http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/?s=chokladmousse&submit=S%C3%B6k (som jag gjort flera ggr och är jättegod.
  Dock räcker den till fler än 4)

  Chokladmousse

  4 bitar Mörk Choklad

  1 Ekologisk Äggula

  1 dl Grädde

  Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna lite och rör i en äggula. Vispa grädden, inte alltför hårt, då blir moussen grynig. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten. Vänd sen försiktigt ner chokladen i grädden.

 4. Härligt!

  Jag har återgått till min oerhört strikta mathållning, men tyvärr ser jag inga resultat. Nu är jag så less att jag gjorde nötknäcke i går, måste få en annan struktur att tugga på. Strikt lchf (under 5g kolhydrater) med mycket fett gör mig illamående, jag får en metallsmak i munnen som gör att jag tappar aptiten helt. Inget smakar gott. Jag har en värk i benen nattetid som hindrar mig från att sova, ont i huvudet dagtid och jag känner mig helt slut och utpumpad. Ändå fortsätter jag, för jag vet inte vad jag skulle äta annars. Mjöl och socker är inget alternativ. (Jag äter magesium också, men inget hjälper).

  Jag har redan haft stroke, ev en till i höstas, väntar fortfarande på besked, har svår värk och jag blir missmodig, för värk är inget läkare vill befatta sig med. Mitt hopp stod till lchf, men efter 4,5 år vet jag inte vad jag ska göra. Jag är den mest hälsosamma människa jag känner bland mina vänner, ändå är jag sjukast av alla – fet och kan knappt gå. Av många blir jag behandlad som någon som sitter i soffan och äter chips.

  Hur orkar ni som aldrig går ner? Och VAD är det för fel? Ketos är svårt att uppnå, kom aldrig över 2,2 på morgonen (man ska väl mäta fastevärde?) och har bara gått ner 3,5 kg på sju veckor. Nu har jag slutat mäta, det kostar ju skjortan.

  Finns det ingen som har intresserat sig för denna exklusiva (?) skara av tjockisar? Jag har läst om Jimmy som gick upp igen men nu tappar i vikt, jag har läst Tommytappar, men uppenbarligen fungerr det inte för mig. Jag har tvångsmatat mig själv med fett som en stackars fransk gås. Någon borde ju nästan tycka att vi är intressanta 😉 Jag kan ju konstatera att vi skulle överleva en svältkatastrof bättre än någon annan.

  Nu har jag lastat av mig, hoppas ni står ut. Ha en bra dag!

  • Hej AnnKristin! Jag har också ätit LCHF länge utan att gå ner. (Fem år). Vi är som du säger överlevare, på gott och ont.
   Alla är vi ju olika så det är nog bara att fortsätta att pröva sig fram till vad som är bäst för just mig. Och dig.

   Metallsmaken är nog ketossmak som du känner. Skulle du stå ut lite till så försvinner den. Under tiden kan du köpa pepparmyntsolja på apoteket och droppa lite på handryggen och slicka i dig. Ta inte för mycket bara, för den är stark!

   Hoppas att du hittar din väg och inga fler strokes eller så!

   • Tack Åse! En liten kommentar gör att man tar sig fram en bit till. Alla dagar är ju inte svarta, de allra flesta är ok. En av mina kära vänner gick bort förra veckan, alldeles för tidgt, det spelar också in. Idag var det i alla fall en grann dag här i Dalarna. Ha en bra kväll, alla där ute.

  • Kolhydraterna är självklart viktiga att begränsa, men sen jag började äta mindre protein kan jag äta mer kolhydrater (10-15g) och ändå hålla ketosen. Ligger du kontinuerligt över 2 så borde det räcka.
   Jag mäter inte varje dag längre, ett par dagar i veckan räcker för att veta.

   Vi kvinnor kan inte jämföra oss med män.

   Jag är kort och måste inse att min proteinmängd måste vara lägre än för en normallång, därtill kommer alla andra parametrar.

  • Som vanligt gjorde jag på känsla…hade inget recept
   1 kaka 85% mörk choklad
   2 äggulor
   Kokosfett
   Smör (mjukt men inte smält)
   Vispad grädde (en hel 3 dl plus lite till som var kvar i en annan)

Kommentarer inaktiverade.