Tandhälsa

Ibland undrar jag över min tandhälsa och idag är en sån dag.

Jag har sen barn (tidiga skolår) haft vad man då kallade ”väldigt dåliga tänder” och vad man idag skulle kalla slarvigt skötta tänder. Jag gick till Fluortanten precis som alla andra barn och jag borstade väl som man hade vett till. Det här resulterade i en massa amalgamfyllningar och rejäl tandläkarskräck, men det är en annan historia,

Som vuxen har jag inte haft så mycket ny karies utan mest reparerat och bytt ut gamla fyllningar och tandläkaren var hyfsat nöjd med min tänder och munhälsa.

För några år sen var vi ett gäng på Kolhydrater iFokus (obs – länken går till forumet, inte till diskussionerna, dem hittar jag inte längre) som diskuterade vilka tillsatser man blivit pådyvlad under åren och Fluor var på tapeten många gånger. Jag läste på och gillade inte det jag läste och därför slutade jag och maken helt med fluortandkräm för många år sen. Jag har inte märkt någon försämring alls när det gäller tandstatus avseende karies sen dess och jag går hyfsat regelbundet till tandläkaren även om det är glesare mellan gångerna. Tandläkaren har möjligen påpekat mer tandsten bakom nedre framtänderna där det lätt samlas saliv, men inga kariesangrepp och inget annat heller.

Det jag däremot upptäckt nu senaste tiden är ett ömtåligare tandkött. Den enda orsak till det som jag hört talas om innan är C-vitaminbrist, vilket också hör till det som LCHF kritiseras för.

Kan det vara så att jag nu när jag börjar mitt 9:e år på hyfsat LCHF behöver
C-vitamintillskott eller äta mer grönsaker/frukt? Intressant i så fall att det tog så lång tid innan ”skjörbjuggen” slog till, (eller vad det nu kan vara jag drabbats av). Jag upptäckte det i samband med en förkylning i höstas och det har inte riktigt blivit ok sen dess även om det inte är så allvarligt att jag lider av det.

Har ni några intressanta kommentarer om vad det kan beror på eller tips/råd som hjälper så mottages det tacksamt.

Fluortanten dök upp med sina små plastmuggar när man minst anade det...välkommet eller ovälkommet avbrott i skolarbetet?

Fluortanten dök upp med sina små plastmuggar när man minst anade det…välkommet eller ovälkommet avbrott i skolarbetet?

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

51 svar på ”Tandhälsa

  1. se till att du får bedövning när du ska ta bort tandstenen. Du ser inte vacker ut ett par timmar efteråt men det är väl värt slippa smärtan vid tandhalsarna. Stå på dig.

  2. Lättblödande tandkött? Kan det bero på att Omega 3 är lite blodförtunnande? Eller är det inte det?

  3. Finns det ingen risk för missfärgning av tänderna med kolloidalt silver? (egna tänder eller ev. tandkronor samt lagningar med nya plaster)?

    • Svårt att säga. Jag har inte märkt något, men hygienisten putsar ju också av dem var tredje månad. Fast jag tror att saliven sköljer bort det ganska bra.

  4. Hej Margareta
    Många använder bikarbonat även om inte många skrivit om det här. Har inte hört om några dåliga erfarenheter, tvärtom. googla.
    Bikarbonat tar död på det mesta så även de dåliga bakterierna i munnen. Jag tror det är balansen mellan goda och dåliga bakterier som ibland blir rubbad, kanske när immunförsvaret är lite/mycket försvagat vid förkylning etc.. Jag tror det som Ann Fernholm skrev i sin bok Ett Sötare Blod att tandhälsan är viktig för kroppen, speciellt hjärtat. Har läst det tidigare. Det höll tandhygenisten med om iallafall men
    hon trodde mig inte när jag sa att jag bara använde bikarbonat och kolloidalt silver. Hon gillade inte att jag avböjde flour- det skrevs dessutom in i journalen!!
    lycka till

  5. Ömt, skört och lättblödande tandkött kan också vara kopplat till brist av vissa typer av B-vitaminer. Googla så får ni se.

  6. Ja efter att ha läst Bruce Fife och oilpulling vågar jag helt enkelt inte att avstå. Håller en sked flytande kokos i mun ca. 20 min. innan man druckit eller ätit på morron, spottar ut, inte i slasken sen skölja noga med varmt vatten. Sen är det dags för en rejäl Bullet kaffe och njuta.

  7. Oil-pulling med cocosolja gör underverk! Ju längre desto bättre effekt. Tandstenen försvinner sakta men säkert. Tandköttet mår prima. Läs om cocosoljans undergörande effekter på kroppen i den spännande boken Stoppa Alzheimer Nu!

  8. Jag gurglar i kokosfett cirka 15 minuter på morgonen. OBS spotta därefter ut i soppåsen. Du vill ju inte svälja bakterierna. Skölj munnen ordentligt med vatten. Googla oilpulling/oil-pulling

  9. Hej tvillingsyster! (Funkade inte att fylla i text på ”svara” till ditt inlägg så jag skriver här istället.)

    Varför det skulle vara på det viset vet jag inte. Tandläkaren påstod att det kunde bli så men motiverade det inte närmare. Jag gissar att hon har hyfsat bra koll eftersom Omega 3 numera är ganska poppis. Jag ska själv dit i slutet av månaden. Kommer jag ihåg ska jag fråga henne.

  10. Maken har nyligen varit hos tandläkaren och fick då veta att Omega 3 kan ge lättblödande tandkött. Aldrig får man vara riktigt glad. Suck.

  11. Hej
    Jag borstar mina tänder i vanlig BIKARBONAT (billigare än flourfri tandkräm- ca 10 kr påse Willy’s) Sköljer med Kolloidalt silver och använder små borstar mellan tänderna. Bikarbonaten tar också bort missfärgning och det känns rent o fint.
    Använder också kokosfett ofta, suger på en liten hård bit- som godis…
    För c-vitaminet så innehåller 1 gul paprika mer C än 3 apelsiner… men jag tar C tillskott ändå..
    Bra kolla tandfickorna ändå

    • Bikarbonat låter spännande.
      Tandfickor har aldrig varit något problem, men det kan ju kommit med åldern. Skall ringa och boka en kontroll nu under våren. Vad gör man åt tandfickor?

  12. c-vitamin finns mycket av i gul paprika, så det försöker jag äta varje dag,iaf varannan. sen tror jag inte att det beror på någon brist, kanske att du inte borstar lika som förut eller som sagt innan åldern. Jag har inte heller använt flour på två år nu, har inte nämt för min tandläkare än, de har dock inte sett någon skillnad inga nya hål och samma med tandsten, Har en el-tandborste som jag använder i perioder, då märker jag skillnad i att det blöder lite när jag har haft ett uppehåll med den, så då är det dags för lite el-borstning igen.
    Detta med silvret är ju intressant, har senaste veckan funderat på att köpa kolloidalt silver. Steffen var köper du ditt? och sköljer du bara med det eller dricker du också?

    • Jag äter gul paprika ungefär som du, tycker den är godast.

      Jag har heller inte sagt åt min nya tandläkare att jag slutat med fluor men hon fick ett ilsket anfall när jag tackade nej till den avslutande fluorlackningen. Då bytte jag tillbaka till min gamla tandläkare, även om det är längre resväg. Hos henne har jag inte sagt något heller.

    • Jag köper på nätet, för det är rejält billigare än i hälsokosten. Jag köper Ionosil från shopping4net.com

      • Oh – glömde svara på andra frågan: ja, jag dricker det också. Sväljer helt enkelt när jag sköljt runt det i munnen någon minut eller två. Silver är ett grundämne som vi får för lite av och som är viktigt för bl.a. bakteriebekämpning i kroppen. Läs ev mer här: http://ion-silver.com/silver.htm

  13. Jag använder överhuvudtaget ingen tandkräm längre. Efter att ha läst om alla kemiska ämnen som finns i, blev jag något tveksam till tandkräm, och efter att ha läst om vad fluor är för ett giftigt ämne, då la jag av helt och hållit. Använder bara vatten tillsammans med min elektriska tandborste. Var lite spänt på hur det skulle gå, eftersom jag har Sjögrens. Av den orsaken går jag till tandhygienist var tredje månad. De två sista gångarna har hon inte sett någon som helst försämring av munhälsan! Det är sant, att man inte KÄNNER sig så frisk i munnen efter borstning, men jag tror den känslan är rent bedrägeri. Det är bara smakämnena som ger den känslan – munnen är troligen inte mer ren/bakteriefri!

    Efter tandborstning sköljer jag munnen i 5-10 ml kolloidalt silver, som är bakteriedödande. Detta redan innan jag slutade med tandkräm. Förste gången jag kom till hygienisten efter jag börjat med det (bara några veckor efter), var hon så förvånat över min dramatisk förbättrade munhälsa och hon var helt säker på, att jag hade gjort ”något särskilt”. Då fick jag berätta för henne om silvret.

      • Jag har också haft problem med ömtåligt tandkött och har också använt Weledas tandkräm med salt (tycker mycket bra om den), men jag blev bättre i munnen när jag bytte till annan tandkräm. Den var kanske för stark för mig helt enkelt.

        • Bra tanke för jag hade den gula Weleda innan och bytte till den blå med salt för att den kändes bättre. Problemen har uppstått efter bytet. Jag kan byta tillbaka ett tag.

  14. Det troligaste är nog inte brist på något utan att du fått fickor i tandköttet där tandstenen krupit ner

    En snabbkoll hos tandhygienist ger dig statusrapport 🙂

    • Jag har tandläkarskräck och vad gäller tandhygienist är skräcken värre än så, där kan vi tala om panik. Har varit en gång i mitt liv och gör aldrig om det. Skrapandet och gnisslandet hon höll på med står jag inte ut med. Hellre då tandläkaren som slipar med vatten samtidigt.

      • Min tandhygienist använder ultraljud för att få bort tandsten, eftersom jag inte klarar av när hon skrapar. Fråga efter det nästa gång! Tar inte ont, skrapar och rispar inte lika mycket helt enkelt!

        • Jag har varit med om det en gång och det fungerade som du beskriver det bra. Sen var jag till en tandhygienist för första gången och hon skrapade så att jag var nära att bryta ihop fullständigt. Aldrig mer och skrämd för livet. Den nya tandläkaren (efter en flytt) tyckte inte hon behövde pyssla med sånt. Efter det skippade jag den tandläkaren och åkte tillbaka till min gamla (det är en timmes bilresa enkel väg och lite tidsödande, men värt besväret). Jag minns inte annat än att hon gjorde både ock. Jag skall ringa dit och höra om jag får komma och sen får jag väl berätta vad som hänt och att mina gamla tandläkarskräck som hon (den förra) med stort tålamod botat, nu har väckts till liv igen. (Jag var inte till tandläkaren mellan 18 och 25 års ålder, sen jag slapp folktandvårdens kallelser).

  15. Jag har snart fem år med LCHF och har under de senaste åren ätit bl a C-vitamin och jag har OK tandkött vad gäller blödningar. Numera är jag dock mycket mer noga med tandtråd. Och min tandstatus var väl som din. Man borrade upp och lagade små hål som man idag vet att man kan läka och dessa amalgamlagningar är de som nu ramlar loss och fylls i med …plast.
    Kommer ihåg som barn att jag älskade det där gnissliga ljudet när amalgamet formades fast, för då visste jag att det var över för denna gång.

    Ska faktiskt till tandhygienisten i veckan men det är för tandsten. Numera sällan nya hål utan gamla lagningar som åtgärdas hos tandläkaren. Dyrt det med 🙁

    Har man problem med sköldkörteln så ska man inte använda fluortandkräm men jag tycker inte att jag hittat en sort utan fluor, som jag upplever ger samma fräschhet och renhet.

    Har för mig att jag läst någonstans att det var bra för tänderna att skölja med kokosfett. Har du hört det?

  16. Vid 63 års ålder är mitt tandkött perfekt. Jag får alltid beröm av både tandläkaren och tandhygienisten för hur jag sköter mina tänder. En tid efter jag började med tandtråd, mellanrumstandborstar, stickor och eltandborste har jag aldrig haft några blödningar eller svullnader i tandköttet. Har ätit LCHF i 4,5 år och aldrig tillsatt någon C-vitamin eller frukt. Någon gång ibland kan jag äta blomkål eller broccoli

    • Jag har alla de där verktygen du nämner och tandläkaren har aldrig klagat, det är jag som börjat undra nu eftersom jag nyligen börjat blöda på ett par ställen.

  17. Många av våra grönsaker innehåller mer c vitamin än våra frukter så varför inte införa fler färger och lite mer grönsaker på talriken, Jag mår bra av en mer GI baserad kost minus stärkelserna om du förstår hur jag menar men får som du vet tillföra en del extra kosttillskott till kosten bla B12, zink, D-vitamin plus En kvinnas val, vid sista kontrollen nu så låg alla mina världen inom riktvärdena äntligen. Så håll tummarna att det håller i sig! Gå till herr doctor och be dom ta prover på hur du ligger till så slipper du fundera. Efter min strikta kalorisnåla kolhydrats snåla diet och 70 kg lättare så hann det bli en hel del brister som jag nu försöker få tillbaka inom normalvärdet igen utan att gå upp i vikt igen och det är en enorm balansgång. Nio år med LCHF är ju några fler år än jag hållit på plus att både du och jag har många år i diverse dieter, så vem vet – Kolla dig! Kram

    • Jag är kollad sen jag hade Fe-brist (ej lågt Hb) hösten 2011 vad gäller det mesta och jag har helt ok värden nu, till och med Fe gick upp ordentligt. Järnbrist känns lite kul för en som äter en hel del lever 🙂 (jag gillar lever)

  18. Hej Margareta!
    Du kan ha drabbats av lichen, sök och läs på nätet. Jag har själv lichen och det spökar från och till utan någon speciell händelse.

Kommentarer är stängda.