Brist på kokosfett

Markattas kokosolja är sen ett par veckor slut i vårt butik. Igår pratade jag med min LCHF-magasinskollega Bosse Zackrisson och även i hans butik är det slut sen lika länge. Är detta en tillfällighet eller en trend?

Själv beställer jag kokosfett från Crearome i 5kg-hink, de har ett par olika sorter och jag väljer den som heter Kokos natur virgin eko som kostar 879 kr. Vi är många i familjen som använder dagligen och en hink tar slut på ett par månader. Den här gången var jag lite sen med beställningen och hann inte få nästa hink innan den förra tog slut så nu är vi helt utan sen i fredags. Det märks inte minst när det gäller leveransen av morgontidningar.

Jag dricker fortfarande mitt morgonkaffe, men dubblar smörmängden när jag inte har tillgång till kokosfett. Det är stor skillnad på resultatet, även om det är bättre än ingenting. Jag blir hungrig snabbare utan kokosfett.

Crearome i en liten ynklig burk

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

37 svar på ”Brist på kokosfett

 1. Margareta! Jag ber om ursäkt för min sura ton i senaste kommentaren, jag har ingen ursäkt att komma med. Den var dessutom inte riktad till dig utan till lenak men kom fel. Som sagt, jag ber helt enkelt om ursäkt för min dåliga attyd.

 2. Pingback: Blir det brist på kokosfett? | louisechf

 3. Jobbar du på Crearome? Varför den snorkiga tonen?
  Det är alltid billigare om man köper mycket.
  Jag är ensam, 5 kg är för mycket, och 900 är för mycket för mig att lägga ut på en gång.
  Jag har haft eget företag och har tidigare varit kund hos Crearome i tio år så jag vet att de har väldigt höga priser.

  • Haha, nej jag jobbar inte på Crearome, utan köper bara deras kokosolja. Jag kände mig varken snorkig eller elak när jag skrev kommentaren, utan ville bara puffa för deras kokosolja som smakar väldigt gott till skillnad från en del andra jag testat.
   Ledsen om du tog illa upp!

 4. Tackar tackar Margareta! Har nu beställt en 5-kilosburk från Crearom. Även min ICA-tycks ha slut på Markattaburken för jag tog den enda och sista burken i går. När jag bad kassörskan att kolla om mer fanns visste hon att det var slut och att chefen hade sagt något om detta men mindes inte vad. Det var sen söndagkväll och chefen ledig men nu är det fixat, tack vare Din fina tipsservice.

 5. Då ska jag fortsätta mina egna försök, för jag tycker att det smakar gott att dricka kaffet med oljan i. Roiboste dricker jag ofta på jobbet, ska prova med det snaraste. Jag är en 55+ som inte svarar särskilt bra på viktnedgång med Lchf, men jag mår mycket bättre på den goda maten.
  Tack för en trevlig blogg

 6. Har du märkt någon skillnad på viktnedgång om man bara använder smör? Jag mår så illa på kokosolja, så jag kör med 50 gr smör till 2,5 dl vätska. Jag har börjat att sakta, men säkert gå ned efter mycket lång tid på stillastående våg. Men jag håller mig inte mätt som tidigare på min äggröra med lite tillbehör. Äter alltid sen lunch.

  • Jag har aldrig testat utan kokosfett så den frågan kan jag inte svara på, men jag vet att kokosfett metaboliseras på ett annat sätt än smör, så rent teoretiskt finns det en skillnad. Jag mådde också illa på kokosfett i början, det har tagit mig flera år att hitta ett sätt att få i mig det som verkligen fungerar. Det var därför jag blev så glad när jag upptäckte att LCHF-kaffet fungerar. Jag började med en liten tsk i Roiboste och har sen successivt ökat. Det är först nu (sen i maj) som jag klarar 2 msk och jag har hållit på i minst 5 år med mina försök.

 7. Ja, vi köper också 5 kilos från Crearome! Det blir mycket billigare så – både fettet per kilo men också när man räknar in frakten, då man inte behöver beställa så ofta. Sen slevar vi över det i mindre, mer lätthanterliga byttor.

 8. iHerb.com i USA säljer ett jättegott kokosfett som är eko och med smak. Burken innehåller 908 gram. Det kostar bara 135 kronor (19,95 dollar) jämfört med Crearomes 1 kg burk för 220,-. Frakten från iherb är 4-6 dollar om man håller sig under 2 kg vikt. Vill man köpa mer tar man flera omgångar med den låga frakten.Tar ca 10 dagar med posten. Vi är många som handlar där och har gjort i flera år. De har mycket bra saker. T.ex. omega 3 kapslar i stor burk.
  Crearome är oanständigt dyra, har alltid varit det.
  Länk till iherbs kokosfett http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Organic-Extra-Virgin-Coconut-Oil-32-oz-908-g/7227

  • Crearome är ändå billiga jämfört med andra leverantörer i Sverige.

   Det händer allt oftare att man får betala tull in till Sverige. Vi på vår adress drabbas alltid av det, kanske beror det på att jag har två företag registrerade på bostadsadressen.

   Lägger man på tullen blir det inte så billigt längre.

   • Det stämmer att det finns en liten risk där. Några har rapporterat att de fått paketet tullat. Men jag har inte råkat ut för det, jag får ca 2 paket i månaden från dem.

   • Tull tillkommer om man handlar över 200kr totalt.

    Använd KJH371 så får du 5usd rabatt och betalar mao 1 dollar för frakten.

  • Det måste vara ett alldeles extra gott kokosfett från iHerb! Kilopriset blir lika högt som det i femkiloshinken från Crearome även om du inte räknar med ev tull. Crearome förefaller inte vara speciellt dyra i jämförelse med många andra märken.

 9. Har köpt Markattas kokosolja ett år ungefär, men efter sommaren har jag fått lämna tillbaka burk efter burk jag köpt, för de har varit härskna och smakat spya! Nån annan som råkat ut för detta? Nu beställer jag på internet istället.

   • Datumet hade inte gått ut, långt ifrån. På ICA hade dom ingen aning varför det blev så.

  • Precis vad jag tänkte skriva o fråga er andra om här på bloggen! Jag har råkat ut för 2 burkar som har härsknat o smakat ”stickickt”.Ska nog skicka tillbaks den en eller iaf ringa till dem. Det står ju på burkarna att det går att förvara dem i rumstemperatur! Även när man öppnat dem alltså?

  • Detta hände mig och min dotter för ca ett år sedan med just detta märke. Jag säger bara fy och usch! Vi klagade och fick pengar från företaget för att kunna köpa nya burkar men smaken var lika hemsk i dessa. Resultatet blev att vi hittade just Crearomes kokosolja som smakar gudomligt.

 10. Jag upptäckte att ”mitt” kokosfett var slut i min ICA-butik för 2 veckor sedan. Reagerade inte så mycket just då. Men när tiden gick och det fortfarande var hål i hyllan ringde jag Markatta i Örebro och frågade hur läget var på kokosfettsfronten. Killen som svarade sa att han inte hört något om detta. Sen kollade han upp lagerstatus och konstaterade att det var slut just för tillfället men att nytt kokosfett var på ingång. Ännu har jag inte sett till något i min ICA-butik. Jag är övertygad om att LCHF-arnas vurm för det nyttiga kokosfettet tagit producenterna på sängen. Förra året tog smöret slut. Nu är det kokosfettets tur. Jag hann med sex veckors dagligt inmundigande av LCHF-kaffe. De senaste två veckornas avsaknad gör mig otålig. Jag vill ha mitt fettkaffe på morgonen!
  Mvh
  Bo Zackrisson
  redaktör för LCHF-magasinet

 11. Jo tyvärr så är Kung markattas kokosolja slut i de butiker jag går till. Jag har då köpt Rapunzel som är en ekologisk olja i samma prisklass. Jag undrar varför Voltaires kokosolja är så mycket dyrare? Någon som vet?
  Ps tycker det är lite positivt att kokosolja går åt, det är nog många som upptäckt det förträffliga med oljan.

   • Folk började inte använda kokosolja pga lchf.

    Jag började pga candida sen kanske många som börjat med lchf har candida.

    Det som slår mig är att lchf säger att kolhydrater är farliga, men i asien innan skräpmaten kom dit så var basfödan ris och dom var inte tjocka utan smala som pinnar, i stort sett alla länder med vissa avvikelser såklart. Nåt ställe där dom åt för mycket kokos och såg ut som amerikanare.

 12. Hej och stort tack för en trevlig blogg! Har du (eller någon annan läsare) någon erfarenhet av eller känner till något om det kokosfett från Alba Dalby som säljs på tex City Gross? Har hört ryktas att det inte är härdat. Kan det stämma? Med tanke på det låga priset (ca 20 kr för 500 gram) blir man ju lite fundersam på kvaliteten…

 13. Ojsan, jag märkte i Life-butiken att de inte hade många burkar heller. Bra tips att köpa på nätet, men jag behöver nog mindre än 5 kilo. Ska kolla om de har mindre burkar, de små jag köper är ju inte särskilt ekonomiska!

 14. I de två ICA-Maxi jag handlar har Kung Markattas 225 ml varit slut länge.
  På ICA Focus fick jag veta att en större burk kommer att finnas till försäljning snart.
  🙂

Kommentarer inaktiverade.