Sovtåget

I går fick jag en bloggkommentar som följdfråga till att jag kände igen känslan att vakna och vara varm på natten.
Signaturen Subcalva frågade:Upplever du svettningarna bara när du är i övergången till optimal ketos eller upplever du det hela tiden? Och så vore det intressant att höra om du vaknar samma tid varje natt? När jag upplevde liknande svettningar på natten vaknade jag alltid 3:40 på natten. Till skillnad från dig vaknade jag dessutom med bultande hjärta – ungefär som om jag haft en mardröm.

Jag svarar:
Jag har under mitt vuxna liv haft många och långa perioder av dålig sömn, med lika många och långa vaknätter som följd. Då blir man både trött och på sikt utsliten/utbränd. Sen jag började med LCHF är nattsömnen god, när jag väl somnar. Jag har istället (troligen p.g.a överenergi insomningsproblem (som jag vägrar åtgärda med ”piller”) och minsta lilla störning, när sovtåget precis skall starta, kan göra att jag missar tåget och får vänta på nästa, det kan ta ett par timmar.

När jag väl somnar, sover jag både tungt och effektivt och jag behöver mindre sömn totalt sen jag började med LCHF. Jag har nog minskat sömnbehovet med ungefär 1-1,5 timme per dygn. Det är en av mina största hälsovinster. Innan LCHF var jag konstant trött. Jag kunde somna på eftermiddagen efter jobbet, lägga mig tidigt och ändå sova hela natten. Behövde jag inte gå upp dagen efter sov jag ofta bort hela förmiddagen. Det händer aldrig nu, en sovmorgon om man lägger sig sent kan jag fortfarande ”unna mig”, men 10-12 timmar per dygn i sängen förekommer aldrig. Nu är det max 8 timmar i sängen (sovande eller vaken) som gäller och ofta mindre.

Jag skiljer mellan att vakna och svettas och vakna av att man är varm. Under min dåliga sovperiod, före LCHF, kunde jag ofta vakna och svettas och det förknippar jag även med bultande hjärta (hög puls) och oro i kroppen. Med LCHF vaknar jag av att jag är varm, dvs jag behöver antingen sova med tunnare täcke (bara ett påslakan långa perioder av året) eller helt enkelt bara släppa in lite luft under täcket. Jag har ingen stresskänsla alls och vet inte vad vad klockan är.

När ketonnivån ökar, ökar både energin och värmen, dvs jag känner mig speedad, men inte orolig eller stressad.
Hjärnan vill göra en massa saker och startsträckan är inte lika lång som den är när ketonnivåerna sjunker och ännu värre när jag inte äter LCHF (då är jag mer lik en zombie).
Värmen ökar också och jag går fortfarande utan jacka till och från bilen (vilket jag ångrade igår när det regnade på hemvägen). Värmen innebär att jag använder aldrig varma tröjor eller annat som kommit fram på jobbet och jag har heller inget behov av filt i sängen trots att vi har fönstret öppet.

Jag hoppas det är svar på din fråga subcalva

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

13 svar på ”Sovtåget

 1. Honung före sänggåendet, någon som provat det? Enligt Dave Asprey så hjälper det honom att somna fortare och sova hela natten dagarna då han ätit väldigt lite kolhydrater, ska vara ”råhonung”. Så det måste jag ju prova och hittills har jag somnat fortare, har där samma problem som Margareta och det som är ännu bättre så har jag sovit hela natten och länge samt känt mig mer utvilad än ”normalt”. Igår testade jag blodsockret en halvtimme efter intaget och fick 6,3 vilket är den normala för mig på morgonen så honungen ökar nog inte blodsockret.

  http://www.bulletproofexec.com/the-bulletproof-perspective-on-safe-starches/
  ”I also recommend that, on zero starch days, you consume up to 1 tablespoon of raw honey before bed along with MCT oil. Raw honey forms liver glycogen preferentially compared to other forms of sugar, and liver glycogen fuels the brain better than muscle glycogen. Some people don’t need to do this, but if your sleep quality improves, it’s an easy biohack that doesn’t take you out of ketosis thanks to the wonderful powers of MCT oil.”

 2. Det här är SÅ fantastiskt tycker jag! Jättehäftigt det här med sömn och energi, jag var precis som du innan – kunde spendera 10-12h i sängen per dygn! Det är ju heeelt galet! Förr sa folk att det var för att jag va tonåring ”tonåringar sover mer” men om man är över 25 och fortfarande kan sova heeela dagen…. då är de ju nått som är tokigt! Man ska inte behöva ligga däckat så länge om man är ung & frisk! Men nu är jag allmänt mycket piggare, längtar tillbaka till optimal ketone zone!!! 😀

 3. Sovtåget… det missar jag för det mesta… står kvar på perrongen och väntar och väntar och väntar…

  Innan jag började med LCHF (2010-04-27) sov jag i princip inte alls på 10-12 år. Det började när barnen var små, födda -97 och -99, sen hittade jag inte tillbaka till sömnen (hur det var före, minns jag faktiskt inte!). Låg i ett ingenmansland en dm ovanför madrassen och flöt omkring, och dvalade, somnade aldrig, men var inte heller helt vaken, men sov absolut inte!
  Det blev något bättre med LCHF, det hände att jag somnade ibland, kanske en natt i veckan, att jag kunde somna till och sova ett par timmar, innan jag åter vaknade. Jag vet med andra ord vad trötthet innebär…

  Med införandet av MBC i aug nu 2012, så händer det att jag faktiskt somnar och sover ett par tre nätter i veckan, oftast fre-lör och lör-sön (när jag slipper kl och kan sova lite längre på morgon) och då kanske lyckas sova en fyra fem sex (??) timmar! Magiskt att VAKNA en lördag morgon och inse att jag har SOVIT!? Det mesta av natten, till och med! Eller att vakna och inse att man DRÖMT, vilket hänt ett par gånger sen aug!!?? Man drömmer nämligen inte när man inte sover. Viktigt det där med helg och slippa klockan, för jag somnar inte förrän framåt 02-03-04 eller senare, så att få sova till jag vaknar själv är STOR skillnad mot att bli väckt före 06 mån-fre.

  Men, fortfarande gräsligt trött/sömnig, men väldigt mycket piggare och gladare i sinnet.

  Fryser gräsligt gör jag dock fortfarande, och inte går jag ner i vikt heller, och nu är mina stickor slut, så kan inte mäta blodketoner, har beslutsångest om jag ska beställa fler eller hur jag ska. Att vara i ketos, optimal eller däröver, hjälper mig inte att slippa frysa, inte heller att gå ner i vikt.

  Är även väldigt lågtempad, även om lägsta normalläget har höjts med ca 0,4 från 35,8 till 36,2! På hälsocentralen och företagshälsan säger de att min sköldkörtel är normal, värdet ligger inom normalspannet, testat tre gånger, just pga sömnlöshet, depression och frusenhet.

 4. Hej Hej, har precis hittat hit, mycket bra att läsa och lära. Försöker också ändra min kost så sakteliga, mår bättre och bättre med mindre kolhydrater, men ett stort problem HALSBRÄNNA! Läste att du drack citronvatten, skulle vilja att du utvecklade det lite. Hur mycket citron i vattnet? Hur ofta dricker du detta citronvatten? Just nu är det så illa för mig att jag måste sitta och sova för annars rinner syra upp i matstrupen och det är plågsamt. Har besökt läkare, de skirver piller bara, så dina erfarenheter var ju mycket intressanta. Tackar på förhand för hjälpen.

  • Jag tar oftast ur en flaska (och ibland färskpressad) så ofta jag behöver. Det hjälper direkt.
   Jag har suttit och sovit med kuddar i många år, dvs en orsak till dålig sömn. Nu har jag motorsäng, men kan ligga platt utan problem. Helt medicinfri.

   • Hej och tack för snabbt svar.Jag sparar pengar för att kunna köpa motorsäng. Tänk om jag kan använda de till något roligare 🙂 Nu ska jag börja med citronvatten direkt.

 5. Åh, Margareta – du är värd din vikt i guld! (jag måste bara få säga det igen!)
  Jag brukar inte se bakåt, men ibland kan jag inte låta bli att tänka: Tänk om man kunde leva om sitt liv… Då hade åtminstone jag mått bättre vid flera avgörande vändpunkter i livet! Inte gått upp 25 kg under graviditeten med nästan enbart kolhydrater som föda, ingen galloperation, inga sömnbesvär med utredning på sömninstitut, ingen utbrändhet, inga ledproblem m.m.

  Men tänk så många generationer som kommer att klara sig ”så mycket bättre”!
  Vi får tänka på att vi trots allt banar väg för framtiden 😉

  I många många år jag jag varit ovän med min kropp – men nu är vi på god väg att bli vänner igen…
  Mycket av det tillskriver jag dig! Du inspirerar och lär ut!
  Jag inser också att ”min kropp är mycket snällare mot mig” än din och många andras här på din blogg.
  Tack vare dina ketonmätningar och ditt LCHF kaffe verkar jag ha hittat rätt.
  OK, det handlar bara om 2 veckors mätningar för min del, men jag är i konstant optimal ketos och har minskat 4 cm i midjemått…! (trots vin, nötter och ost ibland…)
  Men jag har några funderingar: Kan man ligga kvar i optimal kestos ”för alltid”? Mår kroppen bra av det? Bör man fortsätta mäta blodsocker också?

  Tusen tack för att du tar dig tid att dela med dig och inspirera!

  • Du är för go Lise, jag blir väldigt glad av att läsa dina uppmuntrande ord.
   Jag har inga planer på att gå ur min ketos och har inte fått några indikationer på att jag måste det.
   Jag mår ju så mycket bättre så här!

   • Tack!
    Visst har du sett till att du får % även på ketonstickor och övriga tillbehör från A.Menarini !?
    Perfekt att man kan klicka in sig till dem från din blogg när man behöver beställa stickor, lancetter m.m.

    • Ja, jag fixade ett avtal när jag förstod att andra, mer erfarna bloggare gjort så. Hade jag vetat det från början hade det blivit en slant. Jag hade ju över 400 träffar på deras länk innan jag ens tog kontakt med dem. Sen dess har jag några klick om dagen, varav någon enstaka blir affär, men många droppar små 🙂 de

     De sa att de ökat försäljningen markant sen mitt första inlägg 10 sep. De andra bloggarna började skriva betydligt senare än min första länk, den när jag letat fram mätaren och här på bloggen fått hjälp med ett europeiskt företagsnamn så jag kunde söka rätt på ett försäljningsställe.

 6. Vàldigt intressant! Jag upplever liknande saker i ketos, och sòmnen och minskad tròtthet tycker àven jag àr bàsta vinsten (med ketos; och — i làgre intensitet — med lchf om man jàmfòr med hur det var innan…). Att man kànner vàrme innifràn beror pà att ens àmnesomsàttning òkar. Martina har skrivit om detta i http://www.primalscientista.com .

Kommentarer är stängda.