Ute ur tunneln

Åter i den optimala zonen

Det känns lika skönt som förra gången att vara tillbaka i den optimala zonen. Förra gången var jag där oavbrutet i 9 veckor och den här gången skall bli längre och det blir en kul utmaning eftersom jag har en vecka i Globen och sen hela jul- och nyårshelgen framför mig. Julhelgen har aldrig varit något större problem med LCHF, vi firar jul inom familjen. Har jag trillat dit på något har det snarare varit under nyårshelgen eller veckan efter då vi av tradition ofta varit bortbjudna till släkt och vänner. Det är bland det svåraste jag vet. De försöker oftast göra det så bra som möjligt för oss, men för mig som är så extremt känslig är det svårt att förmedla hur känslig jag verkligen är och att det får så långtidsverkande konsekvenser om jag avviker (många har väl gett upp vad det gäller mina ”bantningskurer” och tycker det kvittar för som de tycker någon ”enstaka gång”).

Jag fick en fråga på jobbet igår hur jag gör för att öka ketonerna och det är väl egentligen samma svar som jag skrivit om tidigare, jag minskar proteinerna  och ökar fettet, (fast i omvänd ordning) även om det inte fungerade för mig till en början den här gången. Tiden verkar spela större roll än vad jag trott. Jag verkar inte kunna forcera genom att fettfasta eller göra dramatiska förändringar. Någon av dagarna efter hemkomsten från Kreta drack jag extra mycket LCHF-kaffe (bara en gång men större mängd fett) och åt sen under dagen betydligt mindre än vanligt. Då fick jag ett högre ketonvärde dagen efter (2,1) men det sjönk igen så fort jag åt som vanligt.

Ketonnivån blir stabilare om jag arbetar upp värdet under en längre tid och då verkar även viktminskningen följa med och det känns viktigare för mig än det enskilda  ketonvärdet, om ni förstår vad jag menar. Under den här upparbetningsperioden är det väldigt mycket fett som gäller, så mycket att den som inte förstår vad jag håller på med troligen skulle känna sig lite äcklad. (Tack Tommy för nya tips på gott smör).
När ketonkurvan väl är balanserad kan jag återigen dra ner fettmängden till lite mer rimliga nivåer. Vi pratar alltså 90E% fett eller mer istället för de 85E% jag normalt försöker äta. Idag hade jag gått ner 1,9 av de 3,4 kg jag gått upp under semestern, mindre än hälften kvar.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

27 svar på ”Ute ur tunneln

  1. Hej Margareta, undrar hur du gör med proteinet när du är optimal ketos, går du upp till 1g/kg ”lean mass” eller håller du dig under detta.

    • Jag vet faktiskt inte exakt, jag äter efter när jag är hungrig, men oftast mindre portioner än ”ögat har räknat med” eftersom jag av erfarenhet vet att jag blir övermätt efter en stund annars.
      Det är den stora vinsten av Kretaresan att jag vet numer ganska bra vad som är för mycket. Jag skall inte sitta däst efter en halvtimme, då har jag ätit för mycket.

  2. Jag har precis börjat med LCHF , körde detta för 2 år sedan men när jag kom in i ketos så luktade jag och smakade jag så illa i munnen så jag slutade för att bespara både mig själv och mina annhöriga detta. Hur löser du det ? Ja vet inte om jag skulle palla med 2-3 månader med den lukten/smaken. Går det att köpa en ketonmätare i sverige ?

  3. Härligt Margareta att det går åt rätt håll öven om man önskar att det gick fortare. Ditt kämpande är så inspireraande och ditt sökande efter nycklar till viktnedgång hjälper och inspirerar oss andra i vårt sökande. Tror jag själv är en av mina på spåren, det får tiden, min ketonmätare, måttbandet och vågen utvisa.

  4. Grattis Margareta! Det går åt rätt håll! Om än långsammare än önskvärt. Jag åkte precis ur ketos. Och efter latten jag blev bjuden på vid ett studiebesök som klart smakade sött, känns optimal ketos lååång bort.

  5. Tack igen, Margareta, för att du bloggar och delar med dig!
    Jag kämpar och kämpar med att försöka ligga i optimal ketos. Men det är trögt. Vet inte vad jag kan förändra. Dricker Mbc 2 ggr per dag och äter en gång – fett och proteiner. Vikten hoppar upp och ned något kg.
    Har lyckats gå ned 10 kg för 1,5 år sedan. Då levde jag i princip på äggmjölk och färsbiffar med smör. Skippade alkohol.
    Har tyvärr gått upp alltihop igen.
    Försöker nu göra om samma sak, men det kan vara hormonerna som spökar för skillnaden mot förra gången är att mensen upphört. Har inte haft någon blödning på 10 månader och har haft vallningar.
    Men jag kämpar på…

  6. Margareta! Du har den allra trevligaste bloggen jag någonsin läst!
    Tonen är öppen och vänlig och dessutom skriver du såå mkt informativ text!
    Antar att du börjar bli lite generad över all positiv respons (du är ju svensk…) men var bara tvungen att prisa dig igen!!!
    Tror tyvärr att vi medelålders kvinnor har det betydligt tuffare med viktnergång än de flesta män, så din ”självforskning” är oerhört värdefull för alla oss kvinnor i menopausal ålder dvs oss tanter :))

  7. Jag tror att du kan forcera återgången genom styrketräning, som är ett effektivt sätt att förbruka glukos/tömma glykogenlager.

    Lycka till.

    • Haha styrketräning med rullator känns det som. Jag har fullt upp med att klara mitt jobb släpandes runt min tunga kropp.
      Men varför inte? Jag är pigg på allt.
      Blir du min PT då?

      • Nope – jag kan dock bidra med lite lätt pepp på distans. Ska nog själv pipa iväg och slita lite på gym nu innan lunch, så blir maten desto godare!

      • En lagomt bekväm kvinna i sina bästa år har just genomfört sitt första ”slow burning” pass i vardagsrummet. Känner mig lagomt mör, imponerad av vad det tar att köra så långsamt. Tror det vore nått för dig Margareta. Köpte boken men det lär finnas en kindle variant med video för läsplattor/iPads. En gång i veckan, i mycket lugnt tempo.

  8. Kuuul!

    Jag skrev en gàng fòr lànge sen hàr att jag misstànkte att ketogen kost (och lchf) kunde bidra till surt ph-vàrde. Vill bara pàpeka att denna misstanke var HELT FELAKTIG. Det àr istàllet det motsatta som gàller, verkar det som nu, nàmligen att ph-vàrdet relgeras till perfekt i kroppen av strikt ketogen kost (obs: utan mejerier!).

    Det àr bl.a. dàrfòr som ketogen kost (utan mejerier) anvànds vid (alternativ) cancerbehandling. En annan sak som hànder nàr man àter ketogen kost utan mejerier àr att kroppen producerar mer Glutation, som àr kroppens viktigaste antidoxiant, och viktigaste faktorn fòr skydd mot àldersrelaterade sjukdommar. Mer om Glutation och dess funktion hàr: http://www.glutation.se/

    Och hàr àr en artikel som visar att just ketogen kost òkar Glutation-nivàerna i kroppen: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1471-4159.2008.05460.x/full

    [ The ketogenic diet increases mitochondrial glutathione levels – Jarrett – 2008 – Journal of Neuroche
    onlinelibrary.wiley.com
    Jarrett, S. G., Milder, J. B., Liang, L.-P. and Patel, M. (2008) .]

    Jag gick nyligen med i ett amerikanskt FB-forum som diskuterar alternativa cancerbehandlingar, och dàr rekommenderas en kostomlàggning till ketogen kost. (Tydligen àr det ocksà tvà pà forument som fàtt cancer och botats av en kostomlàggning till ketogen kost… Forumet àr f.ò. inte sà stort, bara ca 350 medlemmar….)

    • Tack Anne för att du kommer och korrigerar.
      Jag visste redan då att det var så, men jag gick inte in i svaromål eftersom jag inte har för avsikt att göra min blogg till en debattscen.
      Jag har inte de sylvassa kunskaper och den referensdatabas som behövs, men efter mina 7 år backstage många av våra ”stora” LCHF-are i Sverige och USA så är jag rätt påläst ändå.

      Jag uppskattar VERKLIGEN att du själv tog tag i saken och kom hit och korrigerade, för vem vet vilka som läser och tror på saker som sanningar i sina egna liv.

      TACK

      • Du fàr hemskt gàrna korrigera och dela med dig av dina erfarenheter dock. Det sparar hemskt mycket tid fòr oss ”nyare”. Erfarenhetskunskap àr hògt vàrerad, och vi làsare vet ju att tolka informationen genom vàra egna glasògon… 🙂

    • Tips, lyssna gärna på Jimmy Moores ”Ask the low carb expert” denna vecka, direkt via skype eller i efterhand. Sänds på torsdag 17.00 EST (eastern time dvs 23.00 svensk tid). Veckans expert är Dr Colin Champs och temat ketogenic diets and cancer. Om du vill kan du maila frågor som tas upp i progammet.

    • Hej Anne och Margareta! Det här var ju hyperintressant och kan räta ut åtskilliga frågetecken.Vi vet ju ATT Lchf fungerar på många sätt men HUR,cellbiologiskt, har varit ganska oklart.Jag har nu huvudstupa kastat mig över forskningen om glutathione (finns tydligen inget på svenska) och häpnade återigen.(Jag häpnade helt nyligen också över informationen om kolloidalt silver).Även den tydliga kopplingen till ketogen kost samt även Dr. Mercolas koppling till ofördärvad mat (helst rå) bidrar till förståelsen.Tack för all denna nyttiga information.Är inte detta också något mycket hett för team Kostdemokrati?Jag skall borra ner mig i allt detta fortsättningsvis,gör ni detta också-så kan vi hjälpas åt.Jag tror det här är viktig grundforskning som verifierar Lchf alltmer.

  9. Så skönt för dig att vara på banan igen! Själv hade jag lyckats gå ner ytterligare 1 kg innan jag hamnade på akuten med äldsta dottern i lördags (allt gick bra). Vågade inte ställa mig på vågen förrän imorse och där var mitt förlorade kg tillbaka igen. Men som sagt, mer fett mindre proteiner. Hoppas ha blivit av med kilot igen till helgen…

  10. Hej Margareta.

    Hejja dej!
    Du verkar var precis som jag. Det som tar flera veckor (ibland månader) att uppnå raseras lätt som en plätt på en helg eller semestervecka.
    Skitjobbigt.
    Man är ”duktig” och strikt hur länge som helst, man mår bra och känner sig stabil och rätt som det är gör man ett oundvikligt avsteg och så är man tillbaka på ruta 1.
    Orättvist.
    Jag är också jättestrikt i min kost för att över huvudtaget klara av vardagen mot sockersug och överätning.
    Nötter går bort, samt de flesta mjölkprodukter utan smör och naturligtvis alkohol i alla former.
    Många tycker att det är extremt provocerande. Därför tycker jag också att det är en mardröm att bli bortbjuden på middag. För även om de anstränger sig blir det lätt fel. Och har man då lagat något enbart till mej har jag sälla hjärta att säga nej.
    sen när jag kommer hem… ja då fallerar det mesta och du kan säkert räkna ut resten.

    Nåja, jag beställde en ketonmätare igår. Dyrt men när jag tänker på alla de bantningsprodukter och merakelkurer jag la på min vikt i ett tidigare liv (LCHF i 8 år nu) så är den ändå förhållandevis billig.

    Hejja dej iallafall och lycka till framöver

    • Hej EbbaPåLandet och roligt att du delar med dig!
      Jag tycker som du, ketonmätningarna må vara dyrt, men det hjälper mig så mycket jämfört med mycket annat som kostar pengar. Jag äter mindre tex? Är inte det värt en hel del?
      Lycka till och berätta gärna sen hur det går för dig.

  11. Vad skönt att du är tillbaka!
    Enstaka dagar av ”felsteg” (som inte behöver vara så himla fel) går snabbare att reparera än om man gör felstegen under längre tid. Då verkar kroppen ha mycket svårare att lita på sin ägare och därmed tar det så himla lång tid att ställa saker till rätta.
    Dina vänner och släktingar kanske också läser din blogg, och därmed kanske det blir lättare för dom att förstå hur känslig du är och hur svårt du har att komma på banan igen!
    Vi är många som det inte räcker för att ”bara” äta LCHF!. Vi som måste dra åt svångremmen på proteiner och kh, samt släppa in mer fett än gemene man/kvinna!

    OT. Jag var på Hus & Hem mässan i helgen och där lagade Gunilla Eldh mat. (Hon som är medicinjournalist och gett ut flera böcker ihop med Martin Ingvar). Hon berättade om ett känt glassmärke (senare nämnde hon Magnum, så det kanske var GB hon menade), som testade en ny glass. Den var alldeles för söt tyckte testpanelen. Men i stället för att dra ner på sockret så ökade man på saltet! På det viset så lurades konsumenterna, och ovetandes blev än mer triggade av sockret som finne i glassen.

    • Ja det är jätteskönt att vara ”hemma igen”.
      Tack för ditt trogna stöd Åse!

      Visst är det märkligt hur de luras hela tiden. Vi måste alltid vara i framkant och avslöja bluffen.

    • Haha, inte finne i glassen. Förstås ska det stå ”som finns i glassen”. Så tokigt det blev 😉

      Gunilla Eldh berättade även att när hon och Martin Ingvar hjälper personer att gå över till en bättre kost, så tycker dom att man först ska börja med det ”enkla”,såsom att ta bort bröd, socker och pasta t ex. Ett uttryck dom har är att ”göra tröskeln så låg att man till slut trillar över.”

Kommentarer är stängda.