Mödosam uppförsbacke

Redan i början av semesterveckan på Kreta förstod jag att mitt lite lössläppta leverne inte fungerade om jag ville komma hem och vara belåten med mig själv. Jag har under de senaste två månaderna verkligen kämpat mig ner 3 kilo genom att bevaka min nivå av ketoner i blodet och utifrån variationerna dra slutsatser som lett till förändringar i kosten.

När jag tack vare mina dagliga blodprov direkt såg effekten av ”lite här och lite där bara för att det ändå är semester” insåg jag att det är ingen hållbar metod om man vill lyckas i sina föresatser. Det smakar för surt efteråt. Jag fick också börja rannsaka mig själv om vad som är orsaken till ”lite här och lite där”. Är det sockermonstret på axeln som nu äntligen hittat ett kryphål att slå till och inte bara ”förstöra” eftersmaken på semestern utan kanske också få in mig i en period av ohälsa när jag kommer hem?

En liten sammanfattning på mina ”avsteg” för att illusterara hur lite som behövdes:

  • En alldeles för stor (god) biff på Skavsta flygplats kvällen före avresa, intogs med för lite fett (lite bearnaisesås av okänd kvalitet) och ett glas rött vin.

    Biff med bearnaisesås på Connect Hotel Skavsta

  • Inget LCHF-kaffe kl 4 på morgonen dagen för avresan, i stället lite pålägg (ost och charkuterier) utan extra matfett (endast Lätta) från den s.k. frukostbuffén, tur att vi frågade om matfettet, vi hoppades så klart det åtminstone var Bregott.

    ”Frukostbuffen” på Connect Hotel Skavsta

  •  En alldeles för mager kycklingsallad vid ankomsten till hotellet tillsammans med ett glas vitt vin, för det var ändå semester :-). Jag försökte med olivolja men ville inte slicka tallriken och det var svårt med gaffel.

    Kycklingsallad på Almathia Beach Taverna med olivoljepreparerad zatziki

  • Delade under kvällen en flaska rödvin (vi drack inte ur hela!!!) på vår privata terass tillsammans med lite god Kretaost och en liten påse mandel.

    Vår privata terass i anslutning till poolen/beachen inbjöd till kvällsmys

  • Till middag en för stor (väldigt god) omelett med många ägg och ost/skinka och utan extra smör. Vi hittade ingen självklar kötträtt på vårt hotells beachtaverna. Bara vatten till maten eftersom vi hade vin på rummet. Vi hade inte förväntat oss att den serverades med potatis, men den var lätt att lämna.
  • Hotellets frukostbuffet (sammanlagt för mkt protein för att det lätt händer när man plockar ”tillåten” mat från en buffet) med LCHF-kaffe efteråt på vår terass.

    Frukostbuffe på hotellet

  • Till lunch en Grekisk sallad (väldigt god fetaost med solmogna bifftomater) och jag kämpade återigen med olivoljan. Minns jag rätt blev det även här ett glas vitt vin.
  • Till middag en underbart god Stifado (jfr med kalops) som antagligen var bland det bästa vi åt under hela resan, både kött och fettmässigt (nötkött kokt med lök i rödvin/olivolja). Till detta drack vi rödvin.
  • Delade en Zatziki med maken som ”sidedish” till så gott som alla måltider (en njutning jag gillar i Grekland).
  • Smakade på Rakin man blir serverad tillsammans med notan (max en fingerborgs mängd)
  • Smakade med spetsen på en sked på några glutenfria efterätter man blir serverad tillsammans med notan, de flesta gjorda på mandel och någon på kokos.

Jag behöver nog inte fortsätta, för de flesta insatta LCHF-are tycker inte det här ens är ”avsteg”, bara ”lite för mycket vin och för lite fett” rent allmänt.

När mina ketoner visade så stark nedgång redan dag 3 på morgonen drog jag i handbromsen och lyckades vända kurvan så jag hann passera 1,0 på uppgång dagen vi reste hem. En sammanfattning av vad jag gjorde:

  • Började dagen med LCHF-kaffe och åt frukostbuffén senare med mätt mage, dvs betydligt mindre portion och inte längre ”smaka allt tillåtet”.
  • Skippade vinet till lunch och den ”extra” vinflaskan på rummet, drack fortfarande ett glas till middagarna.
  • Utnyttjade den grekiska traditionen med ”tallriken på mitten” dvs man delar en huvudrätt istället för att ta var sin och kompletterar hellre med en sidedish till om det blir för lite. Portionerna var ofta väldigt stora så om jag fick 1/3 med ½ zatziki till så var det helt tillräckligt om jag fyllde zatzikin med olivolja (fungerar med gaffel).
  • Frågade mer aktivt efter smör och åt om det såg ok ut (oftast Danska Arlas Lurpak i portionsförpackning – vi hittade aldrig lokalt smör)
  • Hittade äntligen avokado så att jag fick en om dagen (tillsammans med mitt LCHF-kaffe)
  • Skippade Raki och ”provsmak” helt och hållet eftersom det inte är något jag saknar.

När det gäller motion så promenerade vi en hel del hela tiden, men mer i början än mot slutet i takt med att mitt knä blev sämre.

Nu antar jag att många undrar. Hur gick det med vikten?

Något har jag väl lärt mig av Kostdoktorn – så jag lämnar frågan öppen för att höra vad ni tror med ovanstående ledtrådar?

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

19 svar på ”Mödosam uppförsbacke

  1. Jag vågar påstå att försöka hålla sig innanför de optimala ketonnivåerna, behöver inte vara något garanti alls för viktnedgång. Det blev min erfarenhet av ketonmätningar och när jag slopade dem och koncentrerade mig istället äta rätt mängd proteiner och undvika överskott av kalorier, så vände vikten kraftigt neråt igen.

  2. Vilken otroligt imponerande kvinna du är, Margareta!
    Jag tar lärdom!
    Tycker livet är orättvist i överkant om du inte åtminstone har lyckats bibehålla vikten!!!

  3. Min genomsnittliga viktuppgång en vecka då jag själv inte lagar maten men ändå väljer så bra mat som möjligt enligt LCHF är 1,5 kg. Då jag själv har oerhört svårt att gå ner i vikt trots LCHF så verkar vi vara ganska lika där. Du borde ha bromsat viktuppgången med de insatta åtgärderna:-) Gissar på +1kg.

  4. Blir lite av en multivariabel analys. Gissar att du eftersom ketonerna gick ner i början av veckan och du varit känslig för detta enligt tidigare rapppporter men samtidigt var mer aktiv – upp ca ett kilo. Sedan lite motåtgårder som fick upp ketonerna som jag gissar fick gav ett tapp på ett halvt kilo om inte vinet hindrat lite. Men gissar på upp ett halvt kilo, tyvärr men det kunde varit värre.

  5. Intressanta iakttagelser, jag tror du lyckades mota Olle i grind – ner ett kg till gissar jag.

  6. Själv skulle jag gått upp pga vindrickningen, och för lite fett. Och trots korrigering halva veckan, skulle jag inte hinna gå ner pluskilona, så jag tror på en +3 kg. Tyvärr. Om jag utgår från mig själv.

    Min sista utsvävning, ett dygn, varav kvällen bestod av några glas vin, lite ost, och för lite fett i maten i övrigt, gav +2 kg, de satt som berget i 14 dgr…

  7. Tror du gått ned lite lite!
    Rörelse i kombination med medvetenhet om vad man stoppar i kak-hålet kan bara vara rätt… :0)

  8. Själv går jag upp minst 5 kg när jag är på semestervecka (trots att jag försöker äta rätt), då jag tror du gjort detsamma, tyvääärrrrrr 😉

  9. Jag tror inte att det blivit ngn stòrre uppgàng i vikten, pga mànga promenader och òkad svettning/vattendrickande pga det varma klimatet.

  10. Haha, du gör en ”cliffhanger” ;D

    Vad bra att du hade din mätare med så att du i tid kunde göra de justeringar som behövdes! Det är sant att de flesta hade nog tänkt som du skriver om lite för mycket vin och för lite fett. Jag tycker det är jättesvårt när man har semester och vill äta/dricka lite extra här och lite extra där..”eftersom det är semester”. Lite lättare är det dock om man har semester på bortaplan, då är det lättare att bryta ovanan.
    Jag tror att du fått ett pluskilo. Tyvärr. Men hoppas att jag har fel!

    • 🙂 Cliffhanger kan väl vara kul.
      Jag tror att man kanske reflekterar mer över vad jag egentligen gjort om jag presenterar det så här och att man enklare kan förstå varför det fick den effekten som det fick i slutänden.

Kommentarer är stängda.