Ketonmätning – vecka 14

Förra veckan började bra Ketonmätning – vecka 13, men slutade med att jag åt för mycket en dag och då förstörde jag viktminskningen.

Den här veckans läxa var att äta lite mindre lunch för att ha reservutrymme till kvällen. Då blev det i stället fel åt andra hållet. Två kvällar i rad var jag borta och det serverades kaffe med kaffebröd. Lite brieost till middag första kvällen och ingenting andra kvällen.

Vad händer då? Det vet ni som följt mig ett tag – ketonvärden går över den optimala zonen och viktkurvan får en oönskad knöl. Det lönar sig åtminstone inte för mig att ligga för högt i ketoner och det är nyttig kunskap. Innan har jag nog tyckt jag varit duktig de perioder jag klarat att ligga riktigt lågt i både kolhydrater och matintag.

Ketonmätning vecka 14 (v 36)

Det borde alltså inte vara en myt att man inte går ner i vikt om man äter för lite av  åtminstone den mat som innehåller protein!
Om någon är intresserad av vad jag menar med för lite så var det

Onsdag

Frukost: LCHF-kaffe dvs 0g protein
Lunch: En ICA-sallad med 1 kokt ägg ost och tonfisk förutom en halv avokado och mycket andra grönsaker + majonnäs
Middag: en bit Brie-ost

Torsdag

Frukost: Äggröra på 2 ägg med smör + LCHF-kaffe (eftersom middagen dagen innan uteblev blev det ägg till frukost)
Lunch: En ICA-sallad med 1 kokt ägg och kyckling förutom en halv avokado och mycket andra grönsaker + majonnäs
Middag: Ingenting

Äggröra till frukost blev det både torsdag och fredag eftersom det blev för lite mat kvällen innan. Det var inte aktuellt att äta vid 22 när jag kom hem, för då kan jag omöjligt sova. Jag var inte hungrig, så det var inget problem att stå över, bara onödigt.

Ser man till hela kurvan sen jag började mätningarna är den här senaste lilla puckeln inte mycket att gräma sig över så länge jag lärt mig något, men det är ändå lite irriterande när jag hade så bra fart neråt.

(man kan klicka på diagrammet för att få det förstorat)

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

7 svar på ”Ketonmätning – vecka 14

  1. När man nu har läst runt på flere LCHF:are som börjat mäta ketonerna verkar det som de flesta har samma utgångsläge: vid ”normal” LCHF kost startar man i en mycket lätt ketos, kring 0,2, precis som jag själv också gjorde.

    När man blir mera strikt börjar man klättra uppåt; blev lugn för min egen del när jag läste att Dietdoktorn tog tre veckor på sig att komma in i optimalzonen, själv är jag bara lite på väg efter en dryg vecka (fr 0,2 > 0,6).

    Å andra sidan har min vikt minskat också nu vid denna lätta ketos, men andra står ju stilla om de inte når optimala zonen.

    Jättebra sätt med ketonmätning om man verkligen vill känna sin egen kropp och så fint med all den nya, ganska exakta kunskap vi nu genom dessa mätningar får om hur kroppen reagerar i ketos!

    • Ja visst är det intressant. Jag var ju lågt i ketoner när jag började mäta och trodde med all säkerhet innan att jag skulle gå rakt in i optimala zonen, jag har ju inte ätit kolhydrater att räkna med på flera år.
      Tjohej vad fel jag hade!

  2. Uj! Det var inte så mycket mat inte! I övrigt ser ju viktkurvan fin ut fast jag tycker det ser ut som om du går ner även när ketonvärdet går högt upp!

    • Vikten och ketonerna följer inte varandra samma dag. Viktkurvan är alltid lite förskjuten. Vikten går uppåt oavsett om ketonerna går för lågt eller för högt och med förskjutning så det tar ett tag innan man förstår vad som händer.

Kommentarer är stängda.